Несебър върху карта на Жан Франсоа Русен от 1660 година

Карта на Средиземно море – Жан Франсоа Русин, 1660 г. Отсечка с Несебър (misembra).
Карта на Средиземно море – Жан Франсоа Русин, 1660 г. Отсечка с Несебър (misembra).

Картата е създадена от Жан Франсоа Русен (Jean François Roussin) в Марсилия през 1660 г. (“A Marseille par Roussin, 1660”). Тя се съхранява в кралската библиотека на Швеция в Стокхолм (The Royal Library / Kungliga Biblioteket). Картата има размери 45 x 74 см.

Картата е украсена с рисунка на Мадоната върху венец от цветя, държаща младенеца Исус.

На територията на България e е изписан надпис в червено: Далмация (Dalmacie) и компасна роза с основните 8 посоки на ветровете, ориентирана на север. Крайбрежието на Черно море е оцветено в зелено, синьо и червено.

Топоними по западния бряг на Черно море: Costansa (Кюстенджа), Langolici (нос Шабла), Taiaso (нос Калиакра), C: Misembra (нос Несебър), Misembra (Несебър)*, C: Nicolo (нос Свети Никола), Salina (Димчево), Sisopoli (Созопол), Stanfaro (Инеада), Malfita (нос Малатра).

* На други две карти на Жан Франсоа Русен, първата от 1669 г. създадена във Венеция, и втората от 1674 г. създадена в Тулон, и двете съхранявани във френската национална библиотека „Галика“, Несебър е означен с имената mise и mesenbro.

Карта на Средиземно море – Жан Франсоа Русен, 1660 г. (The Royal Library / Kungliga Biblioteket).

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на