ВМС на Украйна: Тестваме коридора

Днес, 1 август, първи кораб за насипни товари напусна пристанището на Одеса. Извеждането на кораба е проверка на коридора, комуникациите и други процедури. Ще бъдат взети подходящи решения въз основа на резултатите, съобщават от щаба на Военноморските сили на Украйна.

От ВМС информират, че се полагат всички усилия за осигуряване безопасността на корабоплаването.

Както Maritime.bg съобщи по-рано, тази сутрин плаващият под флага на Сиера Леоне моторен кораб RAZONI излезе от украинското пристанище. Съдът превозва 26 хил. тона царевица с направление към Ливан. Той е екскортиран от украинския влекач BULAT (IMO: 9568536). Местни медии твърдят, че се осигурява и наблюдение от въздуха с помощта на БЛА.

По-рано бе съобщено, че безопасността по коридора, станал факт след подписано на 22 юли в Истанбул споразумение, ще се осигурява от две турски фрегати и подводна лодка.

Очаква се деблокиране на три украински пристанища на Черно море – Одеса, Черноморск и Южни.

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от