Научно-изследователският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ отплава на първа мисия в края на годината

Към края на годината българският военен научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще отплава на първата си мисия, каза днес началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ проф. Боян Медникаров при откриването на изложбата „Науката отплава за Антарктида“. Фотоекспозицията е дело на Българския антарктически институт (БАИ) и Асоциацията на младите полярни изследователи. Домакин е Военноморският музей във Варна, а един от акцентите в експозицията е точно корабът, който ще ползват нашите полярници, предаде БТА.

За пръв път български плавателен съд ще тръгне към ледената Антарктида, посочи във видеообръщението си към гостите на експозицията проф. Христо Пимпирев. Той припомни, че в момента в българската база на остров Ливигстън се изгражда модерна научно-изследователска лаборатория. По думите на Пимпирев обаче много по-важно е, че българските учени ще разполагат вече с кораб, който се стопанисва от консорциум.

Освен рационални, отношенията между ВММУ и БАИ са заредени и с много силни положителни емоции, сподели Медникаров. Той изрази възхищение от мащаба на откритията, които правят българските полярници, както и гордостта си, че учените от училището тръгват по пътя на изследователите.

Медникаров допълни, че ремонтите по кораба вече приключват и предстоят изпитанията му и дообрудването му. Той припомни, че българският военноморски флаг бе издигнат на плавателния съд през лятото на миналата година и благодари на Военноморските сили за съдействието, което оказват през цялото време.

Курсът при първото плаване ще бъде от Варна през Истанбул, Картахена, Лас Палмас, Буенос Айрес, Ушуая, протокът Дрейк към остров Ливингстън, разказа капитанът на „Св. св.Кирил и Методий“ Николай Данаилов. По думите му екипажът ще бъде от 21 военнослужещи и един военен лекар. Освен това в плаването ще бъдат включени и курсанти, за които това ще бъде учебна практика.

Български военен изследователски кораб не е преминавал Гибралтар, допълни кап.Данаилов. Той уточни, че плаването ще е между 45 и 50 дни в едната посока, включително товарните и разтоварни дейности. Очаква се при първата си мисия корабът да пренесе близо 50 тона товар към българската база, който ще бъде свален на бряг, където няма пристанище, с лодки и салове.

Въпреки че се очаква отплаването да е към края на годината, подготовката на екипажа тече, каза още Данаилов. Той допълни, че оборудването на кораба ще позволява да се извършва научна дейност през цялото плаване.


В навечерието на Празника на ВМС във Военноморския музей беше открита фотоизложба „Науката отплава за Антарктида“, която представя българския принос в изучаването на Ледения континент през годините, трудните моменти и изпитания, успехите и реализираните мечти, сред които придобиването на първия военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който ще осигурява българските полярни експедиции. 

На откриването присъстваха началникът на Висшето Военноморско училище флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров, заместник-началника на щаба на ВМС по операциите капитан I ранг Ваньо Мусински,  доц. д-р Любомир Кендеров от Българския антарктически институт, командирът на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ капитан II ранг Николай Данаилов, офицери, приятели на музея и гости на Варна.

Директорът на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева обърна внимание, че изложбата разкрива отделни откъси от живота и процеса на работа на българските изследователи в екстремните условия на Антарктида, заснети от членовете на експедициите в продължение на изминалите 35 години. С видеообръщение проф. Пимпирев, вдъхновител и ръководител на българските полярници, приветства присъстващите. Той определи предстоящото отплаване на първия български военен научноизследователски кораб като едно от най-важните събития в над трийсетгодишната история на Българската полярна експедиция и въобще в българската морска история. 

Доц. Любомир Кендеров изтъкна, че България е една от малкото държави, които имат стабилно присъствие на Ледения континент. Той поясни, че страната ни е сред 29-те държави, членуващи в Антарктическия договор, и се нарежда гордо сред управляващите този континент, в който се крият много ресурси. Флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров оцени високо сътрудничеството в научните проекти между Висшето военно училище и българските антарктици и сподели, че включването на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ е основен фактор в реализацията на предстоящите мащабни проекти. 

Изложбата може да бъде разгледана до 25 октомври. А на 14 август (неделя) Военноморският музей ще посреща своите посетители с вход свободен по повод Празника на Военноморските сили.  

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред