Строят най-голямото пристанище в Африка за 3 млрд. долара

Организаторите на новоодобрения проект „Бадагри Дийп Сийпорт“ (Badagry Deep Seaport) обявиха, че проектът в рамките на частно-публично партньорство ще създаде 250 000 работни места, предаде за БТА нигерийската агенция НАН.

Олуделе Джеймс Клинтън, ръководител на проекта на „Бадагри Порт Дивелъпмент“ (The Badagry Port Development), разкри това в изявление във вторник в Лагос.

Клинтън описа проекта като стратегическа стъпка към развитието на Нигерия като световен морски хъб.

„Проектът ще генерира 53,6 милиарда долара приходи и ще създаде около 250 000 работни места, докато превръща Нигерия в морски хъб в Западна Африка. Нигерия е стратегически разположена на важно място на Атлантическия океан, с около 853 километра брегова линия, което ни дава географско предимство да се превърнем в морски център не само за региона на Западна и Централна Африка, но и за световната морската търговия“, каза Клинтън.

„И с над 70 процента от товарите, насочени към Западна и Централна Африка, предназначени за Нигерия, страната също има огромно търговско предимство. Морското пристанище се планира да бъде най-голямото и най-модерното морско пристанище в Африка, когато започне да функционира“, каза той.

„Той би помогнал да се увеличи максимално този изключителен морски потенциал, още повече предвид стратегическото местоположение на Бадагри в региона“, каза той.

Клинтън цитира министъра на транспорта Му’азу Самбо, който казва, че съгласно системата за доставка „Изгради-владей-експлоатирай-прехвърли“ пристанището ще бъде управлявано от частния сектор в продължение на 45 години, след което ще бъде върнато на правителството.

Самбо каза: „Днес представих меморандум на съвета по отношение на развитието на дълбоководното пристанище Бадагри съгласно споразумението за публично-частно партньорство. Частният сектор ще вложи пари за развитието на пристанището и в края на концесионния период пристанището ще се върне към Федералното правителство на Нигерия чрез нигерийските пристанищни власти.

„Стойността на проекта, така както е представен и одобрен, възлиза на 2,59 милиарда долара. Този ​​проект, може да ви е интересно да знаете, ще генерира приходи общо над 53,6 милиарда долара през периода на концесията“, каза той.

Говорейки за стратегическото значение на пристанището, губернаторът на щата Лагос Бабаджиде Санво-Олу каза, че проектът не е просто един проект.

„Това е многостепенна възможност за напредък за всички хора в този щат с оглед на обема на търговията и количеството инвестиционни възможности, които ще се появят в района, когато проектът започне и когато бъде завършен и заработи. Много важно е, че приоритет ще бъде заетостта и изграждането на капацитет за младежи и жени“, каза Санво Олу.

„Пристанището ще включва и контейнерен терминал, терминал за насипни товари, течни товари, ро-ро терминал и терминал за генерални товари, както и терминал за поддръжка на петролни и газови операции“, каза той.

Агенция НАН съобщава, че концесията е предоставена на „Бадагри Порт Дивелъпмент“.

НАН също съобщава, че „Бадагри Порт Дивелъпмент“ е изцяло собственост на „Куин МакГрат Марийн & Инвайрънментал Сървисиз“ (Quinn McGrath Marine & Environmental Services Ltd.), местно дъщерно дружество за морски инвестиции на „Куин МакГрат Груп“ (Quinn McGrath Group).

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред