В терминал Варна-изток започва изграждане на зърнен терминал и разширяване на съществуващите складови стопанства

Нова визия за развитие и стремеж към по-висока конкурентоспособност, обяви като приоритет в публикация за „24 часа“ изпълнителният директор на „Пристанище Варна“ ЕАД Ивайло Гавраилов.

Снимка: Пристанище Варна

Изправен съм пред различни предизвикателства, които съм готов да посрещна с нови търговски идеи и инициативи, както и с прозрачна и открита търговска политика. Основната ми цел е да постигнем устойчиво и стабилно позициониране на пристанището на пазара, като прилагаме гъвкави и адаптивни пазарни механизми. Пристанище Варна има ключово значение за морския сектор и за икономическото развитие на Варна и региона. За реализацията на тази цел ще работим конструктивно, обръщайки внимание на всеки детайл, внедрявайки нови технологични решения, за да достигнем до изграждането на съвременна и ефективна бизнес политика на дружеството.

На първо място ще работим за разгръщането на пълния потенциал на пристанището. Това ще ни даде необходимата стабилност и по-добри финансови резултати, което ще позволи да се фокусираме върху конкурентоспособност на дружеството не само сред местните пристанищни оператори, а и на международния пазар.

Планираме да стартираме обновяване на техническия парк. Ще бъдат запълнени липсващите парчета в експлоатацията, като ще оптимизираме и работния процес, за да създадем една по-благоприятна среда за работа на служителите. Това ще подобри качеството на предлаганите услуги и изпълнението на стопанската и социалната политики на дружеството.

Стъпка по стъпка,

инвестиция по инвестиция

Стартовият пакет от инвестиции, част от новата визия за развитие на “Пристанище Варна” ЕАД, обхваща всички направления и дейности. Стремежът е да се действа паралелно и в двата пристанищни терминала.

Заложените инвестиционни проекти ще стартират стъпка по стъпка. Тази година в пристанищния терминал Варна-изток ще започне изграждане на зърнен терминал и разширяване на съществуващите складови стопанства, за да се увеличат възможностите за съхранение на зърно. Заложили сме си срок за въвеждане в експлоатация до края на 2023 г.

Паралелно с това ще започне и подготовка за изграждане на зърнен терминал на пристанищния терминал Варна-запад, който ще е с двойно по-голям капацитет и със срок на изграждане 2024-2025 г.

Фокусирали сме се и в развитието на “зелено пристанище”, което да обслужва бързо и ефективно плавателните средства и в същото време да минимизира замърсяването на въздуха и водата.

Пристанището следва да има и добри наземни връзки, които да позволят бърз и надежден достъп до другите видове транспорт. Предстои също внедряването на модерни технологии за осигуряване на енергийна независимост на пристанището.

Човешкият фактор,

работната атмосфера

и зелена светлина

за младите

За да удовлетвори изискванията на своите клиенти и да осигури необходимите товарни норми, дружеството увеличава и човешкия ресурс в експлоатационните си отдели. В тази посока няма да се изгуби нишката, водеща към приоритизиране на социалната политика и поддържането на спокойна работна среда в дружеството.

Измененията в бизнеса, настъпили вследствие на икономическата криза, засягат всички сектори. Налице е липса на качествени специалисти или слаба мотивация от тяхна страна.

“Пристанище Варна” ЕАД не прави изключение. Инженерните специалности стават все по-малко атрактивни. Мениджърският екип на пристанището е в дългогодишна тясна връзка с Висшето военноморско училище “Н. Й. Вапцаров”, Техническия университет – Варна, и Варненската морска гимназия “Св. Николай Чудотворец”, за да получава постоянно информация за завършващите нови кадри. Ежегодно предоставяме база за стажантските програми на ученици и студенти за провеждането на практическото си обучение на територията на пристанищните терминали.

С постоянство ще

постигнем успех

Пристанище Варна над век е имало и ще има важно национално и международно значение и всички процеси на заден план, които са нужни за поддържането на това име и неговия прогрес в крак с настоящето, са поставени на преден план в погледа на ръководството.

То е насочено към растежа на дружеството и отдаденост към ангажиментите чрез мобилизиране на ресурси и време, за да бъдат взети правилните решения.

Постоянство в активните действия по развитието на пристанището е основата, на която стъпва новата визия на “Пристанище Варна” ЕАД. Многофакторната пристанищна дейност изисква ежедневно и непрекъснато планиране, приоритизиране на процесите и стратегическо изпълнение, които се прилагат на много високи обороти от настоящия мениджърски екип.

С правилна политика, добър екип и общи усилия се надявам, че ще поемем правилния курс на развитие и ще превърнем “Пристанище Варна” ЕАД във водещ икономически и пристанищен център в страната.

Източник 24 часа

Последни новини

Зоната на здрача в Световния океан крие огромни рибни ресурси

През 1789 г. изследователите Алесандро Маласпина и Хосе де Бустаманте отплават от Кадис на първата испанска научна експедиция около света. В продължение на пет години Маласпина и Бустаманте изучават и събират животни и растения в цялата
Прочетете

Путин: Англо-саксонците стоят зад атаката срещу „Северен поток“

Англо-саксонците стоят зад атаката срещу тръбопровода "Северен поток". Това заяви Владимир Путин по време на церемония по подписване на споразумение за присъединяване на териториите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и
Прочетете

Близо 5,5 млн. тона товари са изнесени през украинските пристанища

По „зърнения коридор“, отворен след споразумението между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и Турция от края на юли, до момента са преминали 235 кораба, натоварени с близо 5,5 млн. тона селскостопанска продукция, съобщи
Прочетете

Увеличават капацитета на Пристанищен терминал „Видин-център“

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин" Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна
Прочетете

Нов член в семейството на Maritime.bg

Българското специализирано морско издание Maritime.bg® придоби нов международен новинарски бранд, с който активно ще популяризира морската индустрия в страната. Maritime.News вече е част от портфолиото на Maritime.bg.
Прочетете

Над 200 участници на „High-Tech Summit for the Black Sea“ край Варна

На 27 и 28 септември в к.к. Златни пясъци, гр. Варна се проведе Международен черноморски форум за технологии и иновации в синята икономика - High-Tech Summit for the Black Sea (#HTS4BS). Повече от 200 участници, между които
Прочетете

Южен поток транспорт: Въвеждането на нови санкции не ограничава преноса на газ

Компанията оператор на газопровода "Турски поток" заяви, че Нидерландия ѝ е отнела лиценза за износ, предаде Ройтерс. Компанията заяви също така, че въпреки отнемането на лиценза, продължава да транспортира газ и че е поискала
Прочетете

Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври. Maritime.bg публикува без редакторска намеса предоставената
Прочетете

„Пристанище Варна“ ЕАД отбеляза Световния морски ден

“Пристанище Варна“ ЕАД се присъедини към Международната морска организация (IMO) в честването на Международния морски ден. Темата тази година – Нови технологии за по-екологично корабоплаване – подчертава значителната необходимост
Прочетете

Нова онлайн среда подпомага потребителите на вътрешни водни пътища

Mеждународна платформа с непрекъснат достъп до статична и динамична информация за европейските вътрешни водни пътища е изградена в рамките на проект RIS COMEX, по който Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е бенефициент за
Прочетете

Последни новини

Близо 5,5 млн. тона товари са изнесени през украинските пристанища

По „зърнения коридор“, отворен след споразумението между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и Турция от края на юли, до момента са преминали 235 кораба, натоварени с

Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент