„Грийнпийс“ пуска каменни блокове край британското крайбрежие срещу дънните тралове

„Грийнпийс“ планира да пуска каменни блокове по югозападното британско крайбрежие, за да опази редки видове от улов с дънни тралове, предадоха ДПА и Пи Ей Мидиа (бивша Прес асосиейшън).

Британският клон на екологичната организация  иска да създаде бариера в морския район Саут уест дийпс, отстоящ на около 230 км от т.нар. Край на земята (Land’s End) на полуостров Корнуол.

Въпреки че морските райони около Обединеното кралство са признати като места от специално екологично значение, те нямат автоматична правна защита срещу риболов. Природозащитниците настояват в защитените зони да бъде забранен риболовът с тралове, защото те унищожават безразборно екосистеми като морската трева, за да улавят видове като треска, калмари или калкан.

От „Грийнпийс“ казаха днес, че техният кораб „Арктик сънрайз“ ще отплава през следващите седмици към югозападните брегове на Англия, да да пусне каменни блокове в Саут уест дийпс. Това ще бъде третата подводна бариера, изградена от екологичната организация по британското крайбрежие. Досега тя е организирала пускането на гранитни блокове в Доджър банк в Северно море и защитената зона Офшор Брайтън.

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че