Киев очаква месечен износ на 3 млн. тона зърнени товари през коридора в Черно море

Украйна очаква пет кораба да пристигнат в пристанище Черноморск, за да бъдат натоварени с над 70 000 тона селскостопански продукти, предаде Ройтерс и БТА. Към днешна дата това е на-големият конвой от подписването на сделката за износ на зърно под егидата на ООН . 

Украинските пристанищни власти съобщиха  в комюнике, че новите товари ще включват пшеница, царевица и слънчогледово олио.

Благодарение на рамковото споразумение, подписано с посредничеството на Турция и ООН, Киев успя да възобнови в началото на август износа от черноморските пристанища, който бе блокиран пет месеца заради руската инвазия в Украйна.

Според данните на пристанищните власти 24 кораба, превозващи хранителни стоки, са напуснали украинските пристанища през 17-те дни, откакто се използва зърнения коридор в рамките на инициативата за безопасно транспортиране на зърно и хранителни стоки.

„Днес очакваме 5 плавателни съда да влязат в пристанище Черноморск, това е най-големият брой от началото на използване на зърнения коридор“, се посочва в комюникето.

Украйна изнасяше по море от 5 до 6 милиона тона селскостопански продукти месечно преди руската инвазия да блокира пристанищата й. 

Киев обяви, че се надява да увеличи месечния обем на износа по море до 3 милиона тона в близко бъдеще, за да ликвидира останалите от миналогодишната реколта 18 милиона тона зърно и да започне да продава новата.

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че