Учени с прогноза за катастрофални последици от затоплянето на Средиземно море

Климатолози предупреждават за ужасни последици за морския живот в поредицата от тежки горещи вълни, съобщи Асошиейтед прес.

Учените казват, че от Барселона до Тел Авив наблюдават изключителни повишения на температурите в диапазона от 3 градуса по Целзий до 5 градуса по Целзий над нормата за този период на годината. В някои дни температурите на водата редовно надвишават 30 градуса по Целзий.

Изключителната горещина в Европа и други страни по средиземноморското крайбрежие се превърна във водещо заглавие в медиите това лято, но повишаващата се температура на водата остава извън фокуса на вниманието.

Горещите вълни в морската вода се причиняват от океански течения, които образуват зони с топла вода. Системите и топлината в атмосферата също може да добавят градуси към температурата на водата. По подобие на горещите вълни на сушата, и тези във водата са по-дълготрайни, по-чести и по-интензивни в резултат на причинените от човешката дейност климатични промени.

Ситуацията е „много тревожна“, каза Жоаким Гарабоу, изследовател в Института за морски науки в Барселона. „Изтласкваме системата до ръба. Трябва да вземем мерки по въпросите с климата възможно най-скоро“.

Той е част от изследователски екип, публикувал неотдавна доклад за горещите вълни в Средиземно море в периода 2015-2019 г. Според доклада феноменът е довел до „масово измиране“ на морски видове.

Около 50 вида, сред които корали, сюнгери и водорасли по протежение на хиляди километри от средиземноморското крайбрежие, са засегнати, се посочва в изследването, публикувано от специализираното сп. „Глоубал чейндж байолъджи“.

Особено опасна е ситуацията в източния средиземноморски басейн.

Водите край Израел, Кипър, Ливан и Сирия са „най-горещата точка в Средиземно море, със сигурност“, каза Гил Рилов, морски биолог в израелския Океанографски и лимнологически изследователски институт и един от съавторите на изследването. Средните температури на морската вода през лятото вече постоянно са над 31 градуса по Целзий.

Тези топли води изправят много от местните видове на ръба на оцеляването, „защото всяко лято оптималната температура за тях се надвишава“, каза той.

Това, на което той и колегите му стават свидетели по отношение на загубата на биоразнообразие, е прогноза за това, което ще се случи на запад в морето, по посока Гърция, Италия и Испания, през следващите години.

Гарабоу посочва, че моретата са служили и помагали на планетата чрез абсорбирането на 90 на сто от излишната топлина на Земята и 30 на сто от въглеродния двуокис, отделян в атмосферата от производството на въглища, петрол и газ. Това е било възможно, когато моретата и океаните са били здрави, каза той.

„Но сега сме довели океана до нездраво и дисфункционално състояние“, обясни той.

Гарабоу и Рилов казват, че повечето от политиците не знаят за затоплянето на Средиземно море и за последиците от това. „Наша работа като учени е да привлечем вниманието им, за да помислят по този въпрос“, каза Рилов.

Горещите вълни в Средиземно море може да имат сериозни последици и за страните, граничещи с морето и за над 500 милиона души, които ги обитават, ако не се вземат мерки, казват учените. Рибните запаси ще намалеят и туризмът ще бъде тежко засегнат, когато разрушителните бури станат по-обичайно явление на сушата.

Макар да представлява едва 1 на сто от световния океан, Средиземно море е един от основните резервоари на биоразнообразие на планетата. В него живеят между 4 на сто и 18 на сто от известните в света морски видове.

„Въпросът не е толкова да оцеляването на природата, защото биоразнообразието ще намери начин да оцелее на планетата“, каза Гарабоу. „Въпросът е, че ако продължаваме в тази посока, вероятно нашето общество, хората – ние няма да имаме къде да живеем“.

Последни новини

Дванадесет моряци загинаха от хранително отравяне на бълкер

Дванадесет моряци загинаха от хранително отравяне на борда на плаващия под флага на Китай бълкер WU ZHOU 8 (IMO: 9662760). Ситуацията на борда е докладвана, когато корабът се намира на около 63 nm от бреговете на Виетнам, предаде
Прочетете

Гласуват моряците на българския ферибот „Дружба“

Моряците от екипажа на българския моторен ферибот "Дружба" гласуват днес в открити води. Днешните извънредни парламентарни избори са поредни, в които моряци на кораба ще дадат своя вот. Преди дни, капитанът на кораба кап. Чавдар
Прочетете

Зоната на здрача в Световния океан крие огромни рибни ресурси

През 1789 г. изследователите Алесандро Маласпина и Хосе де Бустаманте отплават от Кадис на първата испанска научна експедиция около света. В продължение на пет години Маласпина и Бустаманте изучават и събират животни и растения в цялата
Прочетете

Путин: Англо-саксонците стоят зад атаката срещу „Северен поток“

Англо-саксонците стоят зад атаката срещу тръбопровода "Северен поток". Това заяви Владимир Путин по време на церемония по подписване на споразумение за присъединяване на териториите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и
Прочетете

Близо 5,5 млн. тона товари са изнесени през украинските пристанища

По „зърнения коридор“, отворен след споразумението между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и Турция от края на юли, до момента са преминали 235 кораба, натоварени с близо 5,5 млн. тона селскостопанска продукция, съобщи
Прочетете

Увеличават капацитета на Пристанищен терминал „Видин-център“

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин" Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна
Прочетете

Нов член в семейството на Maritime.bg

Българското специализирано морско издание Maritime.bg® придоби нов международен новинарски бранд, с който активно ще популяризира морската индустрия в страната. Maritime.News вече е част от портфолиото на Maritime.bg.
Прочетете

Над 200 участници на „High-Tech Summit for the Black Sea“ край Варна

На 27 и 28 септември в к.к. Златни пясъци, гр. Варна се проведе Международен черноморски форум за технологии и иновации в синята икономика - High-Tech Summit for the Black Sea (#HTS4BS). Повече от 200 участници, между които
Прочетете

Южен поток транспорт: Въвеждането на нови санкции не ограничава преноса на газ

Компанията оператор на газопровода "Турски поток" заяви, че Нидерландия ѝ е отнела лиценза за износ, предаде Ройтерс. Компанията заяви също така, че въпреки отнемането на лиценза, продължава да транспортира газ и че е поискала
Прочетете

Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври. Maritime.bg публикува без редакторска намеса предоставената
Прочетете

Последни новини

Близо 5,5 млн. тона товари са изнесени през украинските пристанища

По „зърнения коридор“, отворен след споразумението между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и Турция от края на юли, до момента са преминали 235 кораба, натоварени с

Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент