Предлагат миди, добивани чрез забраненото тралене и драгиране

Производители от мидени ферми по Черноморието алармират, че на пазара се предлагат миди, добивани чрез забраненото от закона тралене и драгиране, съобщи БНТ. Това осъществява дъмпинг на цената на продукта, а нерегламентираният произход на мидите може да е опасен за здравето на потребителите.

Инспекторите от Агенциите а по безопасност на храните и Рибарство и аквакултури извършват непрекъснати проверки, но трудно могат да се преборят без законодателни промени.

51 са риболовните кораби, които имат разрешение за леководолазна дейност за добив на миди и скариди. Реално обаче 29 плавателни съда се занимават с улов на черна мида.

Тази година консумацията на миди е по заведенията и търговската мрежа е по-голяма, затова и уловът е в пъти по-голям от миналата. Затова и проверките на инспекторите от ИАРА И БАБХ са засилени.

„През август месец особено се засилва контрола на риболовните кораби, извършващи улов на черна морска мида. Имаме за миналия месец един акт, а миналата година имаме няколко случая за нерегламентиран улов. Най-крупният случай беше с два кораба, които ловят по нерегламентиран начин, в смисъл с трал за по-лесно и по-бързо. Съставени са също актове на кораби, които извършват улов без разрешения“, заяви Борислав Ноев, инспектор от ИАРА – Варна.
Ако риболовните кораби добиват черна мида чрез леководолазна дейност, те нямат ограничения в улова. Проблем се появява, когато тралят дъното, защото унищожават местообитанията и на мидата, и на рибата. С това не са съгласни производители на миди от мидени ферми и настояват за спирането на тези лоши практики.

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски