18 военни лекари от Морско училище са първите курсанти – офицерски кандидати

Курсантите шестокурсници от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, бяха повишени в звание „офицерски кандидат“. Те получиха своите нови пагони от началника на Морско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров. Повишенията станаха факт в деня, в който медиците успешно издържаха държавния си изпит по физическа подготовка.

18-те военни лекари, на които догодина предстои да станат лейтенанти, са първият випуск от специализация „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“. Обучението е единствено по рода си в страната и е съвместен проект на ВВМУ, ВМА и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. В първите пет години на специализацията Морско училище и Медицинският университет осигуряват съответно военното и медицинското обучение на курсантите. Последната година на армейските медици е изцяло във Военномедицинска академия в София, където изучават военна и военно-полева медицина.

Младите лекари ще останат в историята на Морско училище и създават прецедент в Българската армия като първите курсанти – офицерски кандидати. Заради по-дългия период на обучение, в VI курс им се присвоява най-висшето неофицерско звание „офицерски кандидат“, за разлика от колегите им от петгодишните специализации, които в последната си година, преди да получат офицерски пагони, са със звание „мичман“.

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и