За национални планове и стратегии в подкрепа на дребномащабния риболов настоява ФАО

Генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) Ку Донгю откри 35-ата сесия на Комитета по рибарство (COFI35), единственият глобален междуправителствен форум, който предоставя препоръки и политически съвети на правителствата, регионалните рибарски органи, организациите на гражданското общество, както и частния сектор и международната общност, съобщава ФАО.

Според организацията рибарството и аквакултурите могат потенциално да допринесат повече за подобряване на глобалната продоволствена сигурност и хранене, но трябва да се увеличат усилията, за да се гарантира, че по-нататъшното развитие е ефикасно, приобщаващо и устойчиво. ФАО признава и жизненоважната роля на работещите в по-малки мащаби рибари и рибовъди.

„Днес, повече от всякога, когато сме изправени пред много глобални предизвикателства, рибарството и аквакултурите играят все по-важна роля в осигуряването на храна и работни места по целия свят“, каза Ку. Той добави, че ценните водни ресурси трябва да се управляват и използват отговорно и устойчиво, ръководени от най-добрата налична наука.

Срещата на COFI тази седмица (5-9 септември) ще обсъди как да развиваме глобалната аквакултура по устойчив и справедлив начин, да подобрим управлението на рибарството и да увеличим усилията за премахване на незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов и как да гарантираме опазването на биологичното разнообразие и устойчивото развитие на рибарството и аквакултурата в контекста на променящия се климат.

Откриващата сесия на COFI включваше бележки на Питър Томсън, специален пратеник на генералния секретар на ООН за океаните и Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, с която ФАО има широко сътрудничество.

Членовете също така ще обсъдят прилагането на Кодекса за поведение при отговорен риболов, ключов инструмент, който насочва усилията за напредък на устойчивия риболов и аквакултури по света повече от 25 години.

За по-нататъшна подкрепа за прилагането на Кодекса Комитетът ще призове страните да одобрят първите „Доброволни насоки за трансбордиране“ – нов инструмент, който ще предостави на членовете и организациите критични стандарти, които да прилагат в своите политики и разпоредби.

Регулирането, наблюдението и контролирането на трансбордирането подпомага устойчивия риболов. Целта е да се затегнат вратичките, които позволяват рибата, получена от незаконен, недеклариран и нерегулиран риболов, да бъде прехвърляна от един кораб на друг без разрешение и да навлиза на пазара.

Както разкрива водещият доклад на ФАО за 2022 г. за състоянието на световния риболов и аквакултури, аквакултурите са свидетели на драматичен растеж и се очаква потребителското търсене да доведе до по-нататъшно разширяване. Ръстът на аквакултурите, особено в Азия, повиши общото производство на рибарство и аквакултури до най-високото ниво за всички времена от 214 милиона тона през 2020 г.

Глобалното потребление на водни храни (с изключение на водорасли) се е увеличило със среден годишен темп от 3 процента от 1961 г. насам, достигайки 20,2 кг на глава от населението, повече от двойно потребление спрямо 60-те години на миналия век.

ФАО се ангажира със „Синята трансформация“, далновидна инициатива за посрещане на двойното предизвикателство на продоволствената сигурност и устойчивостта на околната среда, като същевременно гарантира справедливи резултати и равенство между половете. COFI35 ще предостави възможност за по-нататъшно обсъждане на това в контекста на напредъка на екологосъобразната политика и практики, както и на технологичните иновации.

Ку също така обяви пускането на първата по рода си книга с рибни рецепти на ФАО, продукт на неговата инициатива на последната сесия на COFI, като прикани членовете и персонала на ФАО да споделят как възприемат рибата като храна в живота си. Книгата съчетава хранителни рецепти от цял ​​свят с техническата информация на ФАО за екологията, устойчивостта и хранителното съдържание на рибата, използвана в рецептите, някои от които са предоставени от известни готвачи.

За да се отбележи Международната година на непромишления риболов и аквакултури, днес се проведе и събитие на високо ниво, за да се обсъди критичният принос на дребномащабните рибари и рибовъдите за живота и поминъка на цели общности по света, особено в развиващите се страни.

„Всички ние можем да направим повече и трябва да продължим да се вслушваме в гласовете и нуждите на дребномащабните рибари, рибовъдите и рибните работници“, сподели Ку, когато откри събитието, отдавайки почит на „жените, мъжете, младежите, коренното население и селските общности, които са гръбнакът на дребномащабния риболов и подсекторите на аквакултурата“.

Ку подчерта важността на разработването на национални планове и стратегии в подкрепа на дребномащабния риболов и аквакултурата, които се основават на установени инструменти като „Доброволни насоки за осигуряване на устойчив дребномащабен риболов в контекста на продоволствената сигурност и изкореняването на бедността“.

Последни новини

Зоната на здрача в Световния океан крие огромни рибни ресурси

През 1789 г. изследователите Алесандро Маласпина и Хосе де Бустаманте отплават от Кадис на първата испанска научна експедиция около света. В продължение на пет години Маласпина и Бустаманте изучават и събират животни и растения в цялата
Прочетете

Путин: Англо-саксонците стоят зад атаката срещу „Северен поток“

Англо-саксонците стоят зад атаката срещу тръбопровода "Северен поток". Това заяви Владимир Путин по време на церемония по подписване на споразумение за присъединяване на териториите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и
Прочетете

Близо 5,5 млн. тона товари са изнесени през украинските пристанища

По „зърнения коридор“, отворен след споразумението между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и Турция от края на юли, до момента са преминали 235 кораба, натоварени с близо 5,5 млн. тона селскостопанска продукция, съобщи
Прочетете

Увеличават капацитета на Пристанищен терминал „Видин-център“

Пристанище Видин - Център, снимка: "Пристанище Видин" Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна
Прочетете

Нов член в семейството на Maritime.bg

Българското специализирано морско издание Maritime.bg® придоби нов международен новинарски бранд, с който активно ще популяризира морската индустрия в страната. Maritime.News вече е част от портфолиото на Maritime.bg.
Прочетете

Над 200 участници на „High-Tech Summit for the Black Sea“ край Варна

На 27 и 28 септември в к.к. Златни пясъци, гр. Варна се проведе Международен черноморски форум за технологии и иновации в синята икономика - High-Tech Summit for the Black Sea (#HTS4BS). Повече от 200 участници, между които
Прочетете

Южен поток транспорт: Въвеждането на нови санкции не ограничава преноса на газ

Компанията оператор на газопровода "Турски поток" заяви, че Нидерландия ѝ е отнела лиценза за износ, предаде Ройтерс. Компанията заяви също така, че въпреки отнемането на лиценза, продължава да транспортира газ и че е поискала
Прочетете

Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври. Maritime.bg публикува без редакторска намеса предоставената
Прочетете

„Пристанище Варна“ ЕАД отбеляза Световния морски ден

“Пристанище Варна“ ЕАД се присъедини към Международната морска организация (IMO) в честването на Международния морски ден. Темата тази година – Нови технологии за по-екологично корабоплаване – подчертава значителната необходимост
Прочетете

Нова онлайн среда подпомага потребителите на вътрешни водни пътища

Mеждународна платформа с непрекъснат достъп до статична и динамична информация за европейските вътрешни водни пътища е изградена в рамките на проект RIS COMEX, по който Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е бенефициент за
Прочетете

Последни новини

Близо 5,5 млн. тона товари са изнесени през украинските пристанища

По „зърнения коридор“, отворен след споразумението между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и Турция от края на юли, до момента са преминали 235 кораба, натоварени с

Борислав Гуцанов: Територията на Морска гара – Варна трябва да се промени

Българска морска камара провежда серия от срещи с представители на политически партии, които ще участват в извънредните парламентарни избори, които ще се проведат на 2 октомври.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент