Нови насоки за прехвърляне на риба между кораби целят да ограничат незаконния и нерегулиран риболов

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Ключов междуправителствен форум за рибарството и аквакултурите одобри нови доброволни насоки, управляващи прехвърлянето на риба между кораби. Ходът е насочен към ограничаване на незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов, който застрашава устойчивостта на световните запаси, предаде Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО).

Доброволните насоки за трансбордиране, разработени от членовете на ФАО и представени на 35-ата сесия на Комитета по рибарство на ФАО (COFI35), която приключи в края на миналата седмица, „целят да регулират, наблюдават и контролират трансбордиране за подпомагане на устойчивия риболов и допълнително затваряне на вратичките, които позволяват на рибата, получена от незаконен, недеклариран и нерегулиран риболов, да навлезе на пазара“, каза Мануел Баранж, директор на отдела за рибарство и аквакултури на ФАО.

Трансбордирането включва директно прехвърляне на риба от един кораб на друг, независимо от местоположението му, преди товарът да бъде записан на крайната си дестинация.

Може да се проведе на различни места, включително пристанища, крайбрежни води и открито море. Докато трансбордирането може да бъде от съществено значение за намаляване на оперативните разходи и увеличаване на възможностите за устойчив риболов, ако не е правилно регулирано, то може да се използва за прикриване на незаконно уловена риба, подкопавайки националните, регионалните и глобалните усилия за ограничаване на незаконен, недеклариран и нерегулиран риболов.

COFI възложи на секретариата на ФАО да предприеме глобални проучвания относно трансбордирането, за да подпомогне разработването на тези доброволни насоки. Проучването установи, че липсата на регулиране, мониторинг и контрол увеличава риска риба, уловена чрез незаконен, недеклариран и нерегулиран риболов, да навлезе във веригата за доставка на морски дарове, застрашавайки устойчивото управление на рибарството.

Целта на Доброволните насоки за трансбордиране е да подпомага държавите, регионалните организации за управление на рибарството и други междуправителствени организации чрез предоставяне на стандарти за разработване на техните политики и разпоредби, които управляват трансбордирането, с оглед на интегрирането им в регулаторни рамки за устойчиво управление на риболова.

Насоките могат да подкрепят рибари, преработватели на риба и други в сектора, които действат отговорно и в съответствие с техните разрешения за риболов, като същевременно помагат на властите да наблюдават и възстановяват запасите, да опазват морското биоразнообразие и да изграждат устойчивост в дългосрочен план.

Насоките ще подкрепят Споразумението на ФАО относно мерките на пристанищната държава, първото обвързващо международно споразумение, предназначено да възпира и елиминира незаконен, недеклариран и нерегулиран риболов, което влезе в сила през 2016 г., и актуализирания Глобален регистър на риболовните кораби, хладилните транспортни кораби и корабите за снабдяване .

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че