Варна върху карта на Хуан Олива от 1590 година

1. Отсечка от картата “Eastern Mediterranean” (Източно Средиземноморие) на Хуан Олива със западното крайбрежие на Черно море, 1590 г. 

2. Отсечка от картата “Eastern Mediterranean” (Източно Средиземноморие) на Хуан Олива с Варна (barna), 1590 г.

3. Карта “Eastern Mediterranean” (Източно Средиземноморие) от атласа на Хуан Олива: “Portolan atlas of five charts of the the European and African Coasts of the Mediterranean and Atlantic”, 1590, Library of Congress.

Хуан Рицо Олива (Joan Riczo Oliva) е каталански (испански) картограф, автор на морски карти и атласи. Работи между 1580 и 1615 г. в Неапол и Месина (Сицилия). 

Картата „Източно Средиземноморие“ е първата в атлас (Portolan atlas) от 6 пергаментни листа (фино обработена овча кожа). Картата е ориентирана с 3 компасни рози, ориентирани на север, с 8-те основни посоки на ветровете.

Най-важните селища и пристанища са нанесени с червено мастило, а останалите – с черно. По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени Калиакра (taiasca), Варна (barna) и Несебър (misenbria). 

Крайбрежната линия е нанесена в кафяво и златисто, Кримския полуостров в кафяво и зелено, островите – в червено. 

Върху територията на България, означена с надпис Bulgaria, е представена компасна роза. На картата е представена и Варна (barna).

Пред нос Шабла (loxinixio) е означен опасния за корабоплаването подводен риф. В Бургаския залив е нанесен в червено (без име) остров Света Анастасия.

Със знак „+“ в залива са представени и добрите корабни стоянки. Една от тях е срещу „Ченгене скеле“ (Циганското пристанище).

Копие от атласа се съхранява в библиотеката на американския Конгрес (Library of Congress Geography and Map Division Washington).

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на