Пристанище Каварна върху карта на Исак Тирион от 1733 година

Нова карта на Европейска Турция, Нов ръчен атлас, Исак Тирион, 1765 г. Отсечка с Каварна, Пристанище Каварна (Kaverna; Haven van Kaverna). Националната библиотека на Австралия, Канбера (National Library of Australia, Canberra).

Исак Тирион (Isaak Tirion, 1705 – 1765) е холандски (нидерландски) книжар и издател, работил в Амстердам. 

Картата „Нова карта на Европейска Турция“ е публикувана през 1733 г. Тя е гравирана от Якоб Кайзер (Jacob Keyser). Картата е с размери 29 х 35 см. Тя е украсена с компасна роза с 4 посоки, оцветена в червено, жълто и зелено, ориентирана на север. Върху територията на България са представени двете исторически области – BULGARIA (България) и ROMANIA (Румелия). Никопол (Nicopoli), Силистра (Silistria), Търново (Ternovo), Адрианопол (Adrianopolen) и Константинопол (Konstantinopole) са представени със знак за големи градове и крепости. Варна (Varna), Несебър (Misseiria) и Созопол (Sisopoli) са представени със знак за крепости. На картата са нанесени и античните Dionisopoli (Балчик) и Marcenopoli (Девня). Dionisopoli (Балчик) е нанесен на югозапад от Варна, на мястото на Марцианопол / Марцианополис (Девня), а Marcenopoli (Девня) е нанесен на южния бряг на безименна река, вливаща се в Черно море.

Тук представената карта е от атласа „Нов ръчен атлас“ (Niewe hand-atlas), публикуван в Амстердам през 1765 г. Копие от атласа се съхранява в Националната библиотека на Австралия в Канбера (National Library of Australia, Canberra).

На картата е представена и Каварна (Kaverna). Градчето е нанесено в дъното на дълбок залив. Пристанището е представено с надпис “Haven van Kaverna” (Пристанище Каварна). Това представяне на пристанището е за пръв и единствен път. 

Nieuwe kaart van Europisch Turkyen, na de alderlaatste ontdekking in ‘t licht gebracht. Nice contemporary handcoloured engraved map by J. Keijzer in 1733, published by Isaak Tirion, Amsterdam. Niewe hand-atlas bestande in eene verzameling van eenige naauwkeudige landkaarten. (National Library of Australia, Canberra).

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент