Забраниха корабоплаването край част от “Северен поток”

Датските и шведските власти съобщиха днес, че са установили два теча на синьо гориво от газопровода “Северен поток-1”, който преминава по дъното на Балтийско море, свързвайки Русия и Германия, предаде Франс прес. 

Тази информация идва ден след като Дания обяви, че е регистрирано изтичане на газ в Балтийско море, в близост до маршрута на газопровода “Северен поток-2”.

“Получихме информация за два теча и от газопровода “Северен поток-1”, който също не работи (като “Северен поток-2″ – бел. р.), но и в него има природен газ”, съобщиха за Франс прес от датското министерство по въпросите на климата, енергетиката и комуналните услуги.

Шведската морска администрация обяви днес, че е издала предупреждение за “два теча от руския газопровод “Северен поток-1”, които са установени, малко след като е регистрирано изтичане на газ близо до трасето на “Северен поток-2”, информира Ройтерс.

“Установихме два теча от “Северен поток-1″ – един във водите на шведската изключителна икономическа зона и един във водите на датската изключителна икономическа зона. Течовете са много близо едни до друг”, заяви пред Ройтерс говорител на Шведската морска администрация.

“Те са регистрирани североизточно от датския остров Борнхолм. Все още не е ясно какво ги е причинило”, каза говорителят.

“Наблюдаваме внимателно района, за да сме сигурни, че нито един кораб няма да се приближи твърде близо до мястото на течовете”, заяви друг говорител на Шведската морска администрация.

Вчера датските власти обявиха, че изтичането на газ от “Северен поток-2”, установено югоизточно от датския остров Борнхолм, “е опасно за морския трафик” и “навигацията е забранена в радиус от пет морски мили (около 9 км – бел. р.) около докладваната позиция”.

Германските власти се опитват да установят какво е причинило внезапен спад на налягането в “Северен поток-2”. Говорител на компанията оператор на съоръжението съобщи пред Ройтерс, че причина за спада на налягането може да е “пукнатина”.

Двата газопровода се управляват от консорциум, зависим от руския енергиен гигант “Газпром”. “Северен поток-1” и “Северен поток-2” обаче в момента не функционират на фона на руската военна инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

От своя страна представител на “Газпром” съобщи пред журналисти, че руската енергийна компания днес подава за Европа, транзитно през Украйна, природен газ в същия обем като вчера – 42,4 милиона кубични метра.

Позовавайки се на данни от сайта на оператора на украинската газопреносна мрежа, ТАСС съобщи, че транзитът на руски газ през Украйна през газоизмервателната станция (ГИС) “Суджа” днес достига около 42,4 милиона кубични метра, като и че доставките по “Северен поток” са напълно спрени до отстраняване на повредата в оборудването.

Заявки за пренос на синьо гориво през станция “Сохрановка” няма, се уточнява в съобщението.

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент