За балансиран подход в прехода към зелената индустрия се обявиха от Европейската мрежа на морските клъстъри

Европейската мрежа на морските клъстъри иска подобряване на диалога с ЕК, за да се намери по-балансиран подход в прехода към зелената индустрия, каза днес за БТА председателят на УС на „Морски клъстър България“ Илзе Атанасова. По думите й в момента бизнесът се сблъсква с трудности, защото неговите възможности за адаптация са значително по-бавни от приемането на регулациите с екологични изисквания, които трябва да станат факт до 2030 и 2050 година. Тези промени изискват сериозни инвестиции, обясни Атанасова. Според нея допълнителни трудности създава това, че в момента ситуацията е много трудно прогнозируема, освен това са факт и сериозни трусове в мрежите за доставки.

Нужно е да се намери по-балансиран подход, посочи Атанасова. По думите й Европейската мрежа на морските клъстъри вече е започнала редовни срещи с други морски организации, за да се подготвят общи становища, които да бъдат представени пред ЕК. Следващите разговори ще се проведат през ноември в Брюксел.

Илзе Атанасова е сред участниците във форум, който събра  инвеститори,  иноватори, изследователи и представители на бизнеса от секторите на синята икономика край Варна. Срещата, в която участват специалисти от България, Турция, Румъния, Дания, Франция, Италия, Португалия, Германия и Испания, цели да подпомогне изпълнението на Общия дневен ред за Черно море (Common Maritime Agenda for the Black Sea). На форума ще бъдат представени финансови инструменти на ЕК в подкрепа на синята икономика, както и успешни проекти и инициативи за прилагане на иновативни бизнес модели и технологии от Атлантическия, Балтийския и Средиземноморския басейни.

По думите на Атанасова сред акцентите са нови технологии за мониторинг на замърсяванията в акваториите, модерни начини за сканиране и картографиране, за събиране на данни и наблюдения.

Форумът във Варна е организиран от консорциум по проект BRIDGES, финансиран по програма „Хоризонт 2020“. „Морски клъстър България“ е домакин на събитието.

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент