Световен морски ден: Нови технологии за по-екологично корабоплаване (на живо)

Международната морска организация (IMO) насочва вниманието към ролята на нововъзникващите технологии в подкрепа на зеления преход на морския сектор към устойчиво бъдеще. По време на Световния ден на морето през 2022 г., на 29 септември, честванията ще се съсредоточат върху темата „Нови технологии за по-екологично корабоплаване“, предоставяйки платформа за представяне на приобщаващи морски иновации, научноизследователска и развойна дейност, както и демонстрация и внедряване на нови технологии, съобщават пред Maritime.bg от пресслужбата на IMO.

НА ЖИВО ОТ IMO-UNEP (вижте програмата по-долу):

„Нашата тема „Нови технологии за по-екологично корабоплаване“ отваря по-широк разговор за посоката на корабоплаването и как технологията може да бъде използвана за по-устойчиво бъдеще. Тя също така предоставя стимул за по-нататъшно проучване как дигитализацията и автоматизацията могат да подкрепят корабоплаването. Но технологичните решения за по-чисто, по-безопасно и по-устойчиво корабоплаване също трябва да са от полза за хората. В това отношение трябва да се вземе предвид въздействието върху моряците и другия морски персонал, включително необходимостта от обучение”,

каза в своето послание, генералният секретар на IMO Китак Лим.

Видео:

Глобална тема за по-зелено утре

Темата за 2022 г. „Нови технологии за по-екологично корабоплаване“ има за цел да насърчи приобщаващи иновации и усвояване на нови технологии в подкрепа на нуждите от по-екологичен преход на морския сектор, особено в контекста на развиващите се страни, и по-специално на малките островни развиващи се държави (SIDS) и най-слабо развитите страни (LDC).

Темата е свързана с Целите на ООН за устойчиво развитие (ЦУР), по-специално ЦУР 13 и 14 относно действията в областта на климата и устойчивото използване на океаните, моретата и морските ресурси; ЦУР 9 – относно индустрията, иновациите и инфраструктурата; и ЦУР 17, която подчертава значението на партньорствата и изпълнението за постигане на тези цели.

Разпространяване на знания и започване на разговори

Споделянето на знания е от решаващо значение за споделеното иновационно пътуване. IMO е домакин на двудневен форум за иновации и ангажира глобалната публика да сподели мислите си по темата за световното корабоплаване чрез социалните медии.

Форумът за иновации IMO-UNEP-Норвегия, който стартира днес, има за цел да подкрепя иновациите, за да ускори прехода на морския сектор към нулево и нискоемисионно бъдеще.

Програма на IMO-UNEP

IMO-UNEP-Norway-Innovation-Forum-Final-Programme

IMO приканва всички заинтересовани страни в морското дело да споделят информация за това какви технологии използват или действията, които предприемат, за да направят корабоплаването по-екологично. Хаштагът е #WorldMaritimeDay.


Централата на IMO ще бъде осветена, за да отбележи Световния морски ден. Сградата ще бъде осветена в син и зелен цвят, а според организацията това показва морското и екологично наследство, отразено в тазгодишната Световна морска тема.

Паралелното събитие на Световния морски ден (WMDPE) ще се проведе в Дърбан, Южна Африка, от 12 до 14 октомври 2022 г.

#WorldMaritimeDay | MARITIME.NEWS

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент