Нова онлайн среда подпомага потребителите на вътрешни водни пътища

Mеждународна платформа с непрекъснат достъп до статична и динамична информация за европейските вътрешни водни пътища е изградена в рамките на проект RIS COMEX, по който Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е бенефициент за България. Актуалната информация е от особена важност при планиране на маршрут и безпроблемно пътуване. Новата онлайн среда European River Information Services – EuRIS е осигурена благодарение на съвместната работа на партньорите от 13 европейски държави. Финалното събитие по проекта се проведе на 29.09.2022 г. в гр. Берлин, Германия. 

Платформата EuRIS предлага „обслужване на едно гише“ за всички приложими водни пътища и информация за трафика чрез събиране на данни от 13 държави. Така вече не се налага потребителите да търсят информация в различни уеб страници и информационни източници. Капитаните и другите потребители могат във всеки един момент да получат информация в реално време и да наблюдават актуалната обстановка по техния маршрут, време за изчакване, инциденти или събития, които биха оказали ефект върху времето за плаване. Те могат да споделят информацията с други хора – например какво е очакваното време на тяхното пристигане. Всичко това е предоставено в защитена среда, така че сигурността на потребителите е гарантирана, съобщават от ДП “Пристанищна инфраструктура” пред Maritime.bg. 

Платформата покрива основната взаимосвързана мрежа от вътрешни водни пътища в Европа, която включва седемте основни коридора – Рейн, Дунав, Елба, Мозел, Дюнкерк – Шелда, Амстердам – Антверпен – Лиеж, Амстердам – Антверпен – Брюксел и много други.

Проектът RIS COMEX е финансиран по Механизма за свързване на Европа и има за цел въвеждането и устойчивото функциониране на речните информационни услуги на ниво Коридор. Очаква се изпълнението на проекта да доведе до по-добро планиране на превозите по вътрешните водни пътища, намаляване на времето за чакане и пътуване, ефективно изпълнение на вътрешното корабоплаване и намаляване на административните бариери.

Проектът обхваща 13 европейски държави под координацията на Австрийската администрация по водните пътища (Viadonau): Австрия, Белгия, Германия, Чехия, Франция, Люксембург, Нидерландия, Румъния, Словакия, Сърбия, Унгария, Хърватия и България. Сътрудничеството между тях доведе до тази съвместно проектирана трансгранична система, която е уникална със своя обхват и услуги с висока добавена стойност. Партньорството между държавите ще продължи да развива платформата в следващите години в зависимост от нуждите и изискванията на потребителите.

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент