Уникална самоходна платформа изследва Северния ледовит океан

Руската плаваща полярна станция “Северен полюс” на Арктическия и антарктически изследователски институт (ААИИ), започна своята работа в Северния ледовит океан. С церемония по издигане на флага на Руската федерация на борда на “Северен полюс” бе отбелязано началото на операциите, съобщиха от ААИИ.

Самоходната платформа вече изпраща данни от първите лабораторни анализи и първи метеорологични доклади на континента, докато се намира в района на ледено поле.

Руската програма за плаващи полярни станции е стартирана през 1937 г. с експедицията, ръководена от Иван Папанин.

Сегашната едноименна експедиция „Северен полюс 41“ е продължение на националната програма за полярни станции на Русия. През 2013 г. програмата беше временно спряна поради топенето на ледовете в Арктика.

Специалисти от Института за изследване на Арктика и Антарктика анализираха и обобщиха уникалния опит от предишни експедиции и намериха оптимално решение за дългосрочно базиране на изследователски лаборатории – самоходни платформи с ледови клас, изтъкват от ААИИ.

“Северен полюс” е единствен по рода си плавателен съд, който осигурява на научния персонал всичко необходимо – от транспорт до място за настаняване. Дори корпусът на платформата е богато оборудван с измервателни датчици, които дават на учените възможност за задълбочено изучаване на ледовата обстановка.

Платформата има дължина от 83,1 m, широчина: 22,5 m, газене: 8,6 m и водоизместимост: 10 400 t. Тя може да достига скорост от 10 kn.

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент