Реклама

Белгия строи енергиен остров

До 2026 г. край белгийското крайбрежие ще бъде построен енергиен остров „Принцеса Елизабет“, като идеята е той да осигурява на Белгия електричество, генерирано от вятърни турбини в Северно море. Това предаде за БТА белгийската агенция Белга.

Изграждането на изкуствения енергиен остров – първият по рода си в света според високоволтовия оператор „Елиа“ (Elia) – e част от плановете на белгийското правителство да увеличи капацитета на офшорно генерираната вятърна енергия от 2,2 гигавата днес на 8 гигавата през 2040 г.

Островът с площ 5 хектара ще се е на 22 nm от белгийския бряг, в средата на зоната „Принцеса Елизабет“ в Северно море, в която се планира да бъде увеличен броят на съществуващите вятърни турбини.

Островът ще бъде изграден с бетонни елементи, а стена с височина от 10 до 20 метра ще предпазва инфраструктурата от вълни. На острова ще има пристанище и площадка за кацане на хеликоптери.

Операторът на белгийската високоволтова мрежа „Елиа“ се надява строителството да започне през 2024 г. и островът да бъде готов до 2026 г.  До 2030 г. трябва да бъде инсталирана и да заработи необходимата инфраструктура.

Двойна роля

На енергийния остров се възлага да изпълнява две главни задачи – първата е да обедини цялата енергия, генерирана от новите офшорни вятърни турбини, а втората – да се превърне в централна точка за бъдещи нови междусистемни връзки, например подводни линии с високо напрежение с Великобритания и Дания.

„По този начин островът ще се превърне в европейски център за офшорна вятърна енергия“, казва „Елиа“.

В дългосрочен план чрез остров „Принцеса Елизабет“ Белгия ще бъде свързана с множество гигантски офшорни вятърни паркове, които са планирани в Северно море. „Островът също така ще донесе енергия от други части на Северно море в нашата страна“, обяснява министърът на енергетиката Тин Ван дер Страте.

Изграждането на острова ще струва 450 милиона евро. Според предварителните оценки цялата инфраструктура – не само на острова, но и на всички междусистемни връзки и кабели – ще възлезе на повече от 2 милиарда евро.

„Видяхме, че днес енергията се използва като оръжие. Всяко инвестирано евро ще се изплати повече от себе си“, казва Ван дер Страте.

Изпълнителният директор на „Елиа“ Крис Пийтърс мисли в същата посока.

„Островът трябва да ни осигури достъп до евтина форма на енергия и трябва да помогне за защитата на нашия просперитет и този на Европа“, казва той.

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент