Вицеадмирал о.р. Николов: Новият български спасителен кораб може да бъде построен във Варна

Придобиването на специализиран кораб за търсене и спасяване, както и за реакция при комбинирани инциденти в морските пространства на България е включено в програмата на ЕС „Транспортна свързаност“. По нея България получава над милиард и шестотин милиона евро. Това информират от Министерството на транспорта и съобщенията. Ще бъде изграден брегови център за общ контрол над корабоплаването по спазване на международните правила за предпазване от сблъскване на море, за задължителните докладвания към корабите, както и за предотвратяване на локално замърсяване.

„Възможно е новият спасителен кораб да бъде построен във Варна“, това каза за Радио Варна, вицеадмирал Румен Николов, който е началник на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ към „Морска администрация“.

Според вицеадмирал Николов: „В страната ни има достатъчно корабостроителни предприятия. След като имаме възможността да построим военни кораби, значи това може да се постигне и с един специализиран спасителен кораб. Ако той бъде построен в България, ще бъдат решени и много съпътстващи проблеми, като обучението, поддръжката и удължаване на жизнения цикъл на кораба“.

Румен Николов подчерта, че фирмата, която ще достави кораба, ще бъде избрана след максимално прозрачна обществена поръчка. „Преди парите от ЕС да бъдат отпуснати на страната ни, трябва да представим готови проекти, както за новия кораб, така и за бреговия център. Вече се работи по тези проекти“, допълни вицеадмиралът.

Източник БНР

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент