Технически университет – Варна демонстрира виртуален морски симулатор в Румъния

В Румъния екип от Морския квалификационен и изследователски център към Технически университет – Варна представи за пръв път разработен VR 360-градусов морски симулатор, разположен във виртуалното пространство, където обучаем и аватар на истински инструктор се срещат по начин, по който го правят и на живо, съобщават от учебното заведение.

По този начин не е необходимо обучаемият да пътува до центъра за да бъде обучен.

Инструкторът обяснява в тренажора всеки прибор, намиращ се на мостика и обучаемият може да се разхожда в 360 градусовия симулатор и да присъства на обучението онлайн, а от скоро вече може и офлайн (офлайн обучението се прави, когато приложението вече е изтеглено на устройството (таблет, лаптоп или смартфон) и може да се прави дори без интернет връзка).

Цялата разработка на VR 360-градусовото учебно обучение беше представена и презентирана на партньорите по проекта чрез високотехнологичните очила за виртуална реалност Meta Quest 2.

“Демонстрацията предизвика страхотен интерес от технологията и от иновативния начин за обучение и отвори идеи за продължение на проекта и за нов още по-технологичен и бюджетен проект. Беше представена презентация какво е необходимо като софтуер и хардуер, за всеки инструктор, за да се създаде съответното обучение”, коментират от ТУ – Варна.

Обсъдени са възможностите за съвместни бъдещи проекти.

Можете да видите малка част от това обучение.

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент