Много голям е интересът към подводница-музей “Слава”

Интересът към последната българска подводница „Слава“ е много голям, каза за БТА стопанинът на музея Данко Калчев – създател на фондация „Белославско стъкло“, която се грижи и за единствения в страната музей на стъклото. Той уточни, че да разгледат „Слава“ пристигат хора от цялата страна, част от които имат роднини, служили в подводния флот на страната ни. За Калчев най-хубавото е, че в Белослав идват и много деца. По думите му повечето от тях са изключително впечатлени от музея и се радват, че са научили при какви условия са служили на страната си по-възрастните мъже.

Най-хубавото е, че „Слава“ възпитава в патриотичен дух, допълни Калчев. Според него тя дава възможност на младите да погледнат с друго око на дълга си към Родината, а това дава надежди, че при възраждането на подводния ни флот, ще има желаещи да служат в него.

Калчев разказа още, че в Белослав идват и много чуждестранни гости, които се радват на музея на стъклото, но с удоволствие разглеждат и подводницата. „Слава“ е притегателен център и за събиранията на подводничарското войнство. По думите на Калчев мъжете, които са служили на нея или на някоя от другите подводни лодки, периодично се събират, за да се видят.

Отскоро пред „Слава“ е поставено и оригинално торпедо. Калчев посочи, че то тежи около два тона и поразява цел на 6 километра разстояние. При отплаване подводницата е можела да носи 14 торпеда.

Музеят се захранва от зелена енергия. Според Калчев се разчита на слънчеви панели и ветрогенератор, като остатъчната енергия се съхранява в акумулатори. По думите му така, освен чисто патриотичното възпитание, „Слава“ вече дава на хората и знания за ползата от зелената енергия.

Музеят бе открит официално на 18 август 2020 година. Подводницата е спусната на вода в края на септември 1959 година в Русия (тогава СССР). „Слава“ е дълга 76,6 метра, а широчината й е 6,7 метра. Екипажът й е бил от 60 души. Флагът на родния военен флот е вдигнат на подводницата в края на 1985 г, а неин първи командир е капитан-лейтенант Дарин Матеев. Последното плаване на „Слава“ е през декември 2010 г. Флагът е окончателно спуснат на 1 ноември следващата година.

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент