ДППИ проверява готовността за справяне с разливи край пристанищата в Лом и Видин

Тренировки за овладяване на разлив и за отстраняване на замърсяване по Дунав провежда ДППИ в Лом и Видин

Тренировъчна операция по отстраняване на замърсяване, причинено от плаващи твърди отпадъци в река Дунав, ще се проведе на 6 октомври 2022 г. (четвъртък) от 9,00 часа в акваторията на пристанище Видин. Демонстрацията може да се наблюдава от района на пристанищен терминал Видин-център (Пасажерски терминал). На вода ще бъдат спуснати моторна лодка и лъков колектор, предназначен за събиране на твърдите отпадъци от повърхността на водата.

По-рано днес се проведе друга симулативна тренировка за предотвратяване на нефтен разлив в акваторията на пристанище Лом. За целта беше използвана високоспециализирана моторна лодка за достигане до мястото на инцидента, след което нефтеното петно беше ограничено с бон от лек тип, предназначен за нефтени разливи в пристанища и крайбрежни ивици.

Целта на тренировките е отработване на взаимодействието между специализираните екипи при възникване на разливи и замърсявания, усъвършенстване на прилагането на мерките и правилата за действие при аварии и на работата със съоръженията за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания.

За демонстрацията се използват модерни съоръжения и оборудване на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, предназначени за операции по отстраняване на експлоатационни и аварийни замърсявания във всички морски и речни пристанищни акватории. Тренировките се провеждат от специално обучен екип на „Поддържане чистотата на морските води“ АД.

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент