Морските администрации на България и Румъния приключиха проект за подобряване безопасността по р. Дунав

Българската и румънската морски администрации ще проведат заключителна среща във връзка с приключването на проект „Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество“ – Danube Safety Net. Тя ще се състои в град Русе на 6 и 7 октомври 2022 г. Партньорите ще отчетат и дискутират постигнатите резултати, техническото и финансово изпълнение на проекта.


Чрез изпълнението на проекта Danube Safety Net беше доставена и интегрирана Географска информационна система за транспортна безопасност по р. Дунав (DTSGIS), осигурени са две специализирани несамоходни плавателни средства (баржи) за нуждите на ИА „Морска администрация“ и две многофункционални самоходни плавателни средства за нуждите на Румънската морска администрация. Изготвен и приет е План за действие за провеждане на съвместни операции по търсене и спасяване в общия българо-румънски участък на реката.
Ръководителите на проекта ще дадат изявления за представителите на медиите на 7 октомври 2022 г. от 11.00 ч. в сградата на Дирекция „Речен надзор – Русе“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, ул. „Пристанищна“ № 20.
***
Проект „Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество“ с акроним Danube Safety Net, се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г., а основната му цел е да повиши нивото на транспортната безопасност по протежението на общия българо-румънски участък от р. Дунав.
Изпълнението на проект Danube Safety Net допринася за постигане на по-високо ниво на транспортна безопасност по протежението на общия българо-румънски участък от р. Дунав, чрез постигне на по-добра синхронизация на действията при бедствени ситуации на двете отговорни институции, подобряване на капацитета на спасителните екипи и съкращаване на времето за реакция в случай на бедствие.
Общият бюджет на проекта е 5 699 612 евро, от които 85% се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% са национално съфинансиране.

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент