„Укрферри“ тихомълком спаси корабите си от войната и обяви „апетити“ в България, докато стотици моряци остават блокирани в Украйна

Украинската фирма „Укрферри“, която от десетилетия води деструктивна политика срещу българските фериботни превози в Черно море, успешно е извела своите фериботи от блокираните от войната с Руската федерация местни пристанища.

Кораб KAUNAS | Снимка: Гена Анфимов, MarineTraffic

Използвайки т.нар. „Зърнен коридор“, украинската компания товари зърно на своите фериботи. Така е получена зелена светлина за отплаването им по Черноморския коридор.

В украинските пристанища обаче остават блокирани голям брой кораби от други типове с десетки чуждестранни моряци.

Решение няма и до момента за тяхната съдба.

В първите седмици на конфликта Руската федерация обяви създаването на „Син коридор“, през който да бъдат изведени всички плавателни съдове.

Украйна отказва да допусне отплаването им с тезата, че „Синият коридор е руска пропаганда“.

Maritime.bg изпрати въпроси до базирания в Турция Съвместен координационен център (СКЦ) за основанията за допуснато отплаване именно на украинските фериботи и дали е възможно същата практика да се приложи и с друг тип плавателни съдове в пристанищата на Одеса, Черноморск и Южни.

Отговори не постъпиха от СКЦ.

Възползвайки се от възможността да товари зърно в биг бегове на фериботи, „Укрферри“ извежда кораби KAUNAS и GREIFWALD.

Украински анализатори са цитирани от „Лоудстар“, че „има апетити в България, както и в Румъния“ и „ситуацията е изисквала адаптация“.

До редакционното приключване на материала без отговор останаха запитванията на Maritime.bg до Администрацията на морските пристанища на Украйна (АМПУ) за възможна „адаптация“ по отработената от „Укрферри“ практика за извеждане и на останалите кораби с чуждестранни моряци.

След преход до Турция, където KAUNAS разтоварва необявено от СКЦ количество зърно, корабът пристига във Варна в пристанищния терминал „ТЕЦ – Езерово“.

Дни по-късно украинската компания иска разрешение за напълно несъобразно провеждане на ремонтни работи на кей в пристанищен терминал.

Така вчера, 5-и октомври, инспектори по Държавен пристанищен контрол от дирекция „Морска администрация – Варна“ на ИА „Морска администрация“ извършват проверка по реда на Парижкия меморандум за държавния пристанищен контрол, по който Република България е страна.

„В резултат на проверката са установени 15 (петнадесет) несъответствия с изискванията за безопасност на корабоплаването и опазване на околната среда от замърсяване от кораби, установени в международни договори, по които Република България е страна, сред които и изтекъл срок на валидност на задължителни корабни свидетелства. Девет от несъответствията са посочени в Приложение X на Директива 2009/16/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на критериите за държавата на знамето (ОВ, L 241 от 14 септември 2010 г.), като всяко от тях представлява самостоятелно основание за задържане на кораба. Задържането на кораба е извършено на 5 октомври 2022 г., в 1708 ч., на основание чл. 363, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Кодекса на търговското корабоплаване и Наредба № 12 от 2010 г. за проверките по реда на държавния пристанищен контрол и ще продължи до отстраняване на причините, които са го предизвикали. В съответствие с нормативните изисквания, за задържането незабавно са уведомени компетентните органи на държавата на знамето (Република Панама) и Lloyd’s Register, в качеството ѝ на призната организация, издала свидетелството за клас на кораба“, отговориха пред Maritime.bg от Министерството на транспорта и съобщенията.

Преди няколко месеца тържествено бе обявено, че „Укрферри“ ще вози товари между българското пристанище Бургас и грузинското Батуми. Линията трябваше да бъде открита на 04 юли в Бургас и да бъде обслужвана от другия кораб под мениджмънта на фирмата – VILNIUS (IMO: 8311900).

По-късно от кабинета на бившия транспортен министър Николай Събев разпространиха списък с дейности, постигнати по време на управлението на кабинета „Петков“. Във въпросния списък като постигнат успех бе обявено откриването на линията на „Укферри“ от Бургас до Батуми.

В обявения ден за тържествено откриване на линията в Бургас, украинският кораб обаче остава в Турция, а с това пропадна фериботната линия на „Укрферри“.

По-късно фирмата изтри от уеб сайта си разписанието за курсовете Бургас – Батуми.

Тогава украинската компания запази мълчание за причините, довели до отказа. Информация не разпространиха и от държавното „Пристанище Бургас“ ЕАД, което се готвеше да обслужва линията.

През последните години, Украйна е направила многократни опити и настоявала за прекратяване на тристранното споразумение за фериботни превози, което България е подписала с нея и Грузия.

„Да, факт е, че украинската страна предложи да прекратим тристранното споразумение. Това се случи преди пандемията. Настояваха да имат двустранно с нас и отделно с Грузия. България тогава не се съгласи с това предложение. Ние предложихме да не бъде прекратявано, а разширено с включване на други страни на Черно и Средноземно море“, спомни си неотдавна тогавашният министър на транспорта Росен Желязков в коментар пред Maritime.bg.

Отношенията на България с Украйна във фериботните превози в Черно море

По времето на социалистическия блок България е била включена и работила по фериботна линия със СССР. Страната ни тогава е участвала в създаването на общ железопътен парк с около 900 вагона, които са превозвани с фериботи. След разпадането на съюза, Русия предоставя целия условен вагонен парк на Украйна. Точно тогава изчезва частта от вагоните, за която сме платили. Украинската страна обявява, че въпросните вагони изобщо ги няма, макар да сме дали пари за 1/3 от 900-те единици. Украинците изтъкват тогава, че е изтекъл амортизационният им период и че никога не са били поименно именувани и разпределени между България, Русия и Украйна. Дълги години по-късно България прави опити да открие и прибере анексираните от Украйна вагони. Не успява.

Изчезването на българските вагони в Украйна вече е забравено, настъпил е посткомунистическият век и на 2 януари 2001 г. в сила влиза тристранна междуправителствена спогодба между България, Украйна и Грузия за фериботни превози.

През първите няколко години всички страни я изпълняват стриктно. Работи се на принципа на фрахтов пул – всички приходи се набират общо, а се разпределят според разходите за осъществените фериботни и жп превози между всяка от страните.

Формулата работи до настъпването на Световната финансово-икономическа криза през 2008 г. Използвайки умело този тежък за шипинга период, съвпаднал и с приватизацията на БМФ, възползвайки се от господстващото си положение в Украйна, „Укрферри“ започва да нанася високоточни удари по българските превозвачи по тристранната спогодба, припомнят работили по проблема в страната тогава.

Украйна създава постоянни административни спънки, свързани с потвърждаването на превоза на вагони, местната държавна железница дори отказва да предоставя вагони за превоз с българските фериботи.

Вторият удар е с наложени ограничения за превоз на товарни автомобили с българските фериботи. Украинската администрация по-късно е осъдена от назначения от наша страна морски оператор БМФ и заплаща над 1 милион долара обезщетения. Въпреки това ефектите от водената политика срещу България стават причина за практически постоянен негативен тренд при фериботните ни превози в Черно море до идването на 2019 г., когато двата държавни ферибота са изведени временно от експлоатация.

Темата в развитие:

Последни новини

Последни новини

Хутите атакуваха кораб, менажиран от израелска компания с български директор

Поразеният в поредната атака край Йемен бълкер UNITY EXPLORER (IMO: 9726035) е менажиран от базирано във Великобритания дружество с български директор, установи справка на

Бригаден генерал Яхия Сарее: Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу още два търговски кораба, свързани с Израел

Хутите официално поеха отговорност за атаките в неделя срещу два търговски кораба. "Тази сутрин Военноморските сили на Йемен проведоха операции срещу два търговски кораба,

Червено море: Ракетни атаки срещу американски боен кораб и плавателни съдове, свързани с Израел

Ракети и дронове са били изстреляни срещу американския боен кораб USS Carney (DDG 64) и поне два търговски кораба, свързани с Израел, съобщи "Ал Джазира", цитирайки информация

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от