ДППИ прави остров за птиците във Варненското езеро за близо 4 млн. лева

Представянето на бъдещия изкуствен остров във Варненското езеро препълни Дома на моряка на 06.10.2022 г. Пилотният за България проект привлече вниманието на Община Варна, Военноморските сили на Р България, Българска морска камара, „Пристанище Варна“ ЕАД, „Пилотска станция Варна“ ЕООД, „Поддържане чистотата на морските води“ АД и др. Проектът се изпълнява от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Изграждането на изкуствен остров във Варненското езеро има ключово значение за създаването на безопасно място за почивка и гнездене на птиците, които се срещат в района на езерото. Една от тях е речната рибарка, която е застрашен вид, включен в Червената книга на България. В района на Бургаските езера и Природозащитния център „Пода“ експертите от БДЗП от години прилагат метода за изграждане на наколни платформи, които предоставят място за гнездене, което е максимално близко до естественото местообитание на рибарките. Благодарение на тези усилия в момента в района на Бургаските езера се наблюдават най-многобройните колонии на вида в България. Целта е тази добра практика да се приложи в района на Варненско-Белославското езеро.

Очаква се на острова да гнездят и много други видове птици, като гривеста и белочела рибарка, саблеклюн, кокилобегач, речен и морски дъждосвирец. Островът ще осигури място за почивка за мигриращи и зимуващи видове, както и за някои от гнездящите птици в областта. Проектът „Демонстрация на пилотна зелена инфраструктура като печелившо решение за биоразнообразието и развитието на Варненското езеро“ – LIFE for Lake Varna се финансира по Програма LIFE на ЕС.

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент