Швеция: Установихме детонации до Северен поток

Първите огледи, извършени тази седмица от шведските власти на течовете от газопроводите “Северен поток-1” и “Северен поток-2” в Балтийско море, засилват подозренията, че те са резултат от саботаж, извършен чрез детонации, нанесли значителни щети, съобщи Франс прес, като се позова на прокуратурата.

“Установихме детонации близо до “Северен поток-1” и “Северен поток-2″ в изключителната икономическа зона на Швеция, които са довели до значителни щети по газопроводите”, заяви днес специалният прокурор, натоварен с разследването от шведска страна.

“Огледите, извършени на местопроизшествията, засилват подозрението за сериозен саботаж. Събрани са доказателства на място, които ще бъдат проучени”, добави прокурор Матс Юнгквист.

Швеция обяви, че вдига наложената в понеделник забрана за достъп до зоната от няколко километра около мястото, която бе затворена за нуждите на разследването. Повече информация за начина, по който е било проведено подводното обследване не беше предоставена.

Шведската разузнавателна служба беше натоварена да ръководи разследването заедно със специалния прокурор и различни ведомства.

Огромните течове на газ от “Северен поток-1”, причинени от две експлозии с неизвестен произход на 26 септември, спряха в понеделник. По данни на шведската брегова охрана по-малък теч от “Северен поток- 2” е имало и днес. 

Много страни видяха в случилото се акт на саботаж.

Подозирана за експлозиите, Русия обвини миналата седмица САЩ, които на свой ред отхвърлиха тези твърдения.

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент