Норвегия ограничава достъпа до пристанищата си за руски риболовни кораби

Норвежкото правителство реши в четвъртък да ограничи достъпа на руски риболовни кораби до пристанища на страната. Норвежкото министерство на външните работи обяви, че риболовни кораби на Русия ще бъдат подложени на проверки и ще им бъде разрешено да влизат само в три пристанища в страната.

„Правителството реши, че руските риболовни кораби могат да влизат само в три пристанища и всички руски кораби, пристигащи в тези пристанища, трябва да бъдат проверени. Руските риболовни кораби ще имат достъп само до пристанищата Тромсьо, Киркенес и Ботсфиорд“, се казва в изявлението, публикувано на сайта на външното министерство, предаде ТАСС.

Норвежкото външно министерство подчерта, че властите на кралството следят отблизо дейностите на Русия в норвежките води и пристанища, “за да предотвратят ситуация, при която Норвегия може да се превърне в транзитна страна за незаконно транспортиране на стоки към Русия”.

„Сега разполагаме с информация, показваща необходимостта от засилване на контрола върху руските риболовни кораби“, каза Аникен Хуитфелд, ръководител на норвежкото външно министерство, цитиран в изявлението.

Както беше отбелязано, руските риболовни кораби при пристигането си в пристанищата ще бъдат проверявани от норвежки митнически служители. „Ние следим отблизо развитието и сме готови да предприемем допълнителни действия, ако е необходимо“, добави Хуитфелд.

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент