ООН иска по-бързи проверки на корабите по зърнения коридор в Черно море

Служителят на ООН, който наблюдава износа от Украйна, иска от Русия и други страни да прекратят „пълните“ инспекции на отплаващите със зърнени товари кораби, за да облекчат товаропотока, съобщава Ройтерс.

Украйна е изнесла повече от 6,8 милиона тона зърно и други хранителни продукти, около една трета от наличните съхранявани количества, откакто морски коридор от разкъсаната от война страна беше отворен през юли.

ООН казва, че споразумението за безопасно преминаване, подписано от Москва и Киев, е облекчило глобалната хранителна криза. Но тъй като повече спедитори се присъединиха, шепата екипи, инспектиращи товари и екипажи, преминаващи през турски води, започнаха да изостават, оставяйки десетки плавателни съдове, закотвени в Мраморно море.

Амир Абдула, координатор на ООН за Черноморската инициатива за зърно, каза, че е предложил по-бързи, целеви проверки на корабите, пристигащи от украинските пристанища.

Четирите страни по сделката – Русия, Украйна и посредниците Турция и ООН – в момента преговарят за възможно удължаване и разширяване след крайния срок от 19 ноември.

„Ще трябва да има промяна и се надявам, че можем да договорим по-добър начин за извършване на инспекции“, заяви Абдула пред Ройтерс в интервю в четиристранния Съвместен координационен център (JCC) в Истанбул.

В понеделник 97 кораба, превозващи около 2,1 милиона тона товар, чакаха инспекции, като един беше задържан за 35 дни, установи анализ на Ройтерс. Изоставане има и при онези, които се връщат празни в Украйна, посочват още от JCC.

„Трябва да има проверка, но тази проверка не трябва да бъде пълна инспекция, а такава само на определени плавателни съдове“, коментира Абдула.

Закъсненията се влошиха от средата на септември, като времето за изчакване за инспекции се удвои до около 10 дни до 21 септември, установи анализът на Ройтерс. Около 70 процента от корабите, които са напуснали Украйна след тази дата, все още очакват инспекции, пише БТА.

Кремъл и руското министерство на отбраната не отговориха на искания за коментар относно коригиране на инспекциите.

Украинският министър на земеделието Микола Солски каза пред Ройтерс миналата седмица, че служители в Истанбул „не са обяснили адекватно“ защо инспекциите са се „забавили“ през последните две седмици.

Според Абдула изоставането се дължи на нарастващите обеми на износа и липсата на готовност на борда на някои кораби, включително необходимото оборудване за тестване, фумигация и документи.

Той настоява за разрешение от Русия, Украйна и Турция, за да се удвои броят на четиристранните инспекционни екипи до осем.

„Честно казано, трябва да направим повече“, заключи Абдула.

JCC заяви, че е извършил повече от 500 проверки със средна скорост от 10-11 на ден през септември и октомври, спрямо четири през август. Но липсата на готовност на борда на корабите означава, че инспекторите е трябвало да се върнат втори път в 50 случая.

Русия разкритикува сделката за зърно и се оплака, че износът ѝ все още е възпрепятстван и може да отхвърли удължаването.

ООН работи за удължаването с една година и разширяването, за да включи руския износ на торове като амоняк през Украйна, което беше централен аспект на първоначалната сделка.

Въпреки че не участва пряко в преговорите за удължаване на сделката, Абдула каза, че очаква да бъде добавен руски износ на амоняк и отбеляза, че Украйна може да се стреми да разшири коридора на изток до своето пристанище Николаев.

„След като започнем износа на амоняк – кога, а не ако – така или иначе ще трябва да преразгледаме целия режим на проверка“, сподели той.

Последни новини

Последни новини

Путин: 45% от изнасяното през Черно море украинско зърно е за Европа

Руският президент Владимир Путин подчерта важността да се вземе предвид позицията на Москва за цялостното изпълнение на зърнената сделка. „Само ако нашата позиция бъде

Новини от Maritime.News

- Maritime.News
100 audits completed under IMO Member State Audit Scheme

One hundred of IMO’s 175 Member States and three associated Members have now been audited under IMO’s Member State Audit Scheme (IMSAS). The milestone was reached in March 2023. The… [...]

- Maritime.News
Maersk to divest Maersk Supply Service

A.P. Moller – Maersk has reached an agreement with A.P. Moller Holding, the parent company of the A.P. Moller Group, for an intended divestment of Maersk Supply Service (MSS), a… [...]

Новини от Agriculture.bg

- Agriculture.bg
Путин: 45% от изнасяното украинско зърно е за Европа

Руският президент Владимир Путин подчерта важността да се вземе предвид позицията на Москва за цялостното изпълнение на зърнената сделка. „Само ако нашата позиция бъде взета предвид, ще бъде осигурено честно… [...]

- Agriculture.bg
БАБХ извърши 2438 проверки за седмица в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене

Миналата седмица по време на официалния контрол в цялата страна, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 2438 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за… [...]

Новини от Deo.bg

- DEO
Все повече коралови рифове страдат от недостиг на кислород

По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света страдат от ниски нива на кислород поради глобалното затопляне, а заплахата за морските екосистеми се очаква да се задълбочи, сочи… [...]

- БТА
Човечеството днес тежи общо около 390 млн. тона

Общото тегло на дивите сухоземни бозайници на Земята – от слонове до бизони и от елени до тигри – сега е по-малко от 10 % от общото тегло на мъжете,… [...]