Варна върху карта на Паоло Форлани от 1569 година

Отсечка от картата „Средиземноморски регион“ на Паоло Форлани от 1569 г. със западното крайбрежие на Черно море (Mare Maggiore). Библиотека на университета в Милуоки, Уисконсин, САЩ.

Паоло Форлани (Paolo Forlani) е италиански картограф от 16-и век, роден във Верона. През активните си години (1560-1574) работи във Венеция. 

Картата “Mediterranean Region”, с размери 50 х 84 см, е първата морска карта гравирана и отпечатана върху медна плоча. Тя е публикувана от Клаудио Дучети (Claudio Duchetti) през 1569 г. в Рим. Копие от картата се съхранява в библиотеката „Голда Меир“ на университета в Милуоки, Уисконсин (University of Wisconsin-Milwaukee Libraries).

Картата е украсена с картуш с пояснителен надпис. Крайбрежията са представени в различни цветове; западния бряг на Черно море е представен в червено и оранжево. Крайбрежните наименования (топонимите) са изписани перпендикулярно на сушата. Континентите са означени с надписи EVROPA, ASIA, AFRICA. Изтокът е означен с кръст върху червен щит. Мащабът, в италиански мили, е представен долу в дясно. В района на Черно море са означени териториите на Молдавия (MOLDAVIA), Унгария (ONGARIA) и Гърция (GRECCIA). 

На картата е представена и Варна (uerna).

Топоними по западния бряг на Черно море: proslaniza (остров Китук), grosia (лиман Синое), zanauarda (Нос Мидия), costanta (Костанца), pangala (Мангалия), silasicho (нос Шабла), cauasca (нос Калиакра), gauarna (Каварна), carbona (Балчик), castrice (резиденция „Евксиноград), uerna (Варна), galaro (нос Галата), mauro (Черни нос), leuiza (Обзор), clemano (Емона), mesember (Несебър), strauico (Димчево), sissopoli (Созопол), asine (Маслен нос), uerduizo (нос Урдовиза), gatopoli (Ахтопол), stagnara (Инеада).

“Mediterranean Region”, Paolo Forlani, 1569. University of Wisconsin-Milwaukee Libraries.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота