Нищожно количество зърнени товари от Украйна достига до бедни страни

По-малко от шест процента от изнесеното от Украйна зърно е изпратено в бедните страни, заяви турският министър на земеделието и горите Вахит Киришчи, цитиран от Анадолската агенция, предаде БТА.

Киришчи уточни, че едва 5,6 процента от изнесеното от Украйна зърно в рамките на договорения „зърнен коридор“ е изпратено в бедните страни.

От 1 август, когато от Украйна отплава първият кораб, до 15 октомври 63 процента от изнесените продукти от черноморските пристанища са изпратени в европейски страни, 24 процента в Азия и 13 процента в Африка. А от изнесените 7,5 милиона тона селскостопански продукти само 5,6 процента са били насочени към бедните страни. В една от най-бедните страни в света – Джибути, е доставено едва 541 тона зърно, каза Киришчи. 

Той напомни, че износът на зърно от Украйна е бил обсъден по време на срещата в Астана на 13 октомври между президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. 

На срещата се е говорило за необходимостта от удължаване с още четири месеца на споразумението за зърнения коридор. Този коридор трябва да се превърне и в коридор на хуманността и добротата в солидарност със страните, които се борят с глада, каза Киришчи.

Доставките на зърно по т. нар. зърнен коридор се извършват съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. 

Първоначалното споразумение е за 120 дни и изтича през ноември.

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към