Румъния и Азербайджан планират съвместна инвестиция в съоръжение за втечнен природен газ в Черно море

Румънският премиер Николае Чука обяви днес подписването на меморандум с представителите на азербайджанската компания СОКАР за съвместна инвестиция в съоръжение за втечнен природен газ в Черно море, предаде Аджерпрес.

„След двустранните срещи, които имахме с президента на Азербайджан г-н (Илхам) Алиев, се съгласихме да анализираме заедно възможността за започване на съвместен проект в Черно море за втечнен природен газ. В тази връзка екип на компанията СОКАР от Азербайджан присъства днес в Румъния. Днес следобед в правителството ще подпишем меморандум, който ще стои в основата на съвместна инвестиция в съоръжение за втечнен природен газ (LNG) в Черно море“, заяви премиерът в началото на правителственото заседание.

Той уточни, че развитието на подобни проекти визира осигуряването на енергийната независимост на Румъния.

„Свързани сме колкото се може повече и имаме и необходимите мотиви да продължим да развиваме тези проекти, които да ни осигурят наистина енергийна независимост“, изтъкна Чука.

Според обявената от правителството програма премиерът Николае Чука ще се срещне следобед с министрите на икономиката и енергетиката на Азербайджан Микаил Джабаров и Парвиз Шахбазов, като в разговорите ще участва и румънският министър на енергетиката Вирджил Попеску.

В края на срещата ще бъде подписан меморандум между азербайджанската компания СОКАР и румънската РОМГАЗ.

Румънският премиер Николае Чука и президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещнаха на 1 октомври в София, където присъстваха на откриването на газовия интерконектор Гърция-България (IGB).

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота