В Трабзон провеждат симпозиум за замърсяването на Черно море

В периода 31 октомври – 2 ноември 2022 в Трабзон (Турция) ще се проведе симпозиум за замърсяването на Черно море с морски отпадъци, както и мерки за неговото опазване.

Илюстративно изображение.
Снимка: Браян Юраситс, Unsplash

Симпозиумът се осъществява по проект LitOUTer Project.

Участие ще вземе и Институт по океанология – БАН.

Замърсяването е важен екологичен проблем в Черно море. Този проблем може да бъде намален чрез индивидуални, социални, институционални и международни мерки и сътрудничество. Морските отпадъци са социален проблем, засягащ черноморската морска екосистема. Правната инфраструктура по отношение на морските отпадъци е почти завършена в рамките на националните и международни директиви, както и националното законодателство, но очакваните положителни резултати не са постигнати поради липсата на обществена осведоменост, пише в поканата за симпозиума.

Проектът LitOUTer е осъществен от шест партньора от четири черноморски държави (Турция, България, Румъния и Грузия), работещи за повишаване на обществената осведоменост относно намаляване на морските отпадъци.

Проектът има за цел да повиши осведомеността сред децата, студентите, домакинствата, религиозни лидери, рибарството, селското стопанство, туристическия сектор, обществени институции и неправителствени организации, чрез обучителни и образователни дейности подкрепени от информационни материали, подходящи за нивото на интерес на всяка заинтересована страна.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент