С нови конкурси избират началници в “Пристанище Бургас” и БМКЦ

С конкурс ще бъде избран един член на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ ЕАД и двама в „Български морски квалификационен център“ ЕАД. Това съобщиха днес от Министерството на транспорта и съобщенията.

Конкурсите се обявяват за предприятията, в които към настоящия момент членове на органите за управление са назначения без конкурсна процедура.

Откриването на процедурите е във връзка с изпълнение на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на Република България след присъединяването във Валутния механизъм II (ERM II) и на други свързани политики.

Българското правителство има отговорност съставите на управителните органи на публичните предприятия да са приведени в съответствие с процедурите за номиниране, подбор и назначаване според Закона за публичните предприятия. В него се посочва, че съставите на органите за управление и контрол на публичните предприятия трябва да бъдат назначени след проведени конкурсни процедури. Същият ангажимент е поет от българската държава като етапна цел в Плана за възстановяване и устойчивост, от изпълнението на който зависят плащанията по този финансов инструмент.

“Очаквам в конкурсите да участват кандидати с опит, експертиза и висок професионализъм,” коментира заместник министър-председателят и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент