Фондация подпомага сираци-студенти в Морско училище

За четвърти пореден път Фондация „К.д.п. Иван Пашунков“ ще подпомогне студенти, загубили родител, които следват специалността „Корабоводене“ във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, съобщи Морски вестник.

Организацията е регистрирана преди 8 години по инициатива на учредителката Милка Пашункова като възпоменателна инициатива в памет на съпруга й капитан Иван Пашунков.

Името му е известно в историята на Параходство БМФ с това, че той участва в организацията на строителството на танкерите „Огоста” и „Места” в Япония през 70 години на ХХ век и организира първото българско поклонение в памет на загиналите при бомбардировката в Хирошима.

И капитан Пашунков, и Милка Пашункова са останали полусираци в ранна детска възраст и лично са изпитали трудностите на съзряването без сигурната родителска опора.

Техните лични трагедии и обстоятелството, че навигацията е дала възможност за професионална реализация на кап. Пашунков, са определили дейността на фондацията.

Досега неправителствената организация е осигурила годишни стипендии на 6 студента от специалност „Корабоводене“.

В момента е в ход нова кампания по приемане на документи сред второкурсниците и третокурсниците във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Повече информация студентите, отговарящи на условията, могат да получат във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ от майор д-р Росица Недева. Средствата на фондацията са скромни и не позволяват да бъдат подкрепени всички обучаващи се младежи без родители. Kъм настоящия момент се осигуряват по 150 лева на всеки стипендиант за всеки от десетте учебни месеца.

Може да подкрепите благородната инициатива на Фондация „К.д.п. Пашунков“ финансово на сметка: BG27STSA93000022100084. в Банка ДСК ЕАД.

Източник Морски вестник

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент