ЕК е против инвестиция на „Коско“ в пристанище Хамбург

ЕК е предупредила германското правителство миналата пролет да не одобрява инвестицията на китайската компания „Коско“ (Cosco)  в хамбургското пристанище. Това съобщава в. „Ханделсблат“, цитиран от Ройтерс, позовавайки се на източници.

Гигантът „Коско“ е направил оферта за 35-процентен дял в един от трите терминала на най-голямото германско пристанище в северния град Хамбург. 

Управляващата коалиция в Германия е разделена относно това дали да одобри инвестицията, според правителствен източник, въпреки че Пекин призовава Берлин да не политизира офертата, а пристанищните власти предупредиха, че това може да засегне икономиката. 

Според в. „Ханделсблат“ ЕС е предупредил, че чувствителна информация на бизнеса може да попадне в китайски ръце, ако Германия позволи инвестицията. 

Германското правителство, което все още обмисля дали да приеме сделката, не е пожелало да коментира информацията. Говорител на Олаф Шолц заяви, че германският канцлер все още не се е споразумял със съответните министри как да се процедира.

ЕК обяви, че не коментира отделни случаи.

Източник БТА

Последни новини

Последни новини

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по