Изнасяните от пристанища на Украйна зърнени товари не достигат най-бедните страни

Русия твърди, че само 3% от зърнените товари, изнесени от украинските пристанища по силата на договорената от ООН сделка, са отишли в най-бедните страни, както и че половината товари са превозени до западни страни, предаде Ройтерс.

„Географията на получателите на тези товари се оказа напълно различна в сравнение с първоначално обявените хуманитарни цели“, се казва в руско изявление. „Нуждаещи се страни като Сомалия, Етиопия, Йемен, Судан (и) Афганистан са получили само 3% от храната, предимно по Световната продоволствена програма“, добавя Русия.

Откакто Русия и Украйна подписаха на 22 юли в Турция подкрепяната от ООН Инициатива за черноморско зърно, от Украйна бяха изнесени няколко милиона тонове царевица, пшеница, слънчогледови продукти, ечемик, рапица и соя.

Все по-сериозни са опасенията, че Москва може да се изтегли от нея, ако не бъдат изпълнени нейните искания.

Източник БТА

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към