Големи неизвестни за екипажите на кораби под обработка в трите украински пристанища на Черно море

Руската федерация иска провеждане в понеделник на извънредно заседание на Съвета по сигурност на Организация на обединените нации (ООН), след неуспешния опит за атака с морски и въздушни дронове срещу военна и цивилна инфраструктура в пристанищния град Севастопол в събота. Страната обяви, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са организирали нападение със съдействието на представители на Кралските военноморски сили на Великобритания, определено като „терористичен акт“, срещу военни и търговски кораби в района на пристанището. Според Русия нападението е осъществено с девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски безпилотни апарата. Нанесени са минимални щети по един военен кораб, както и по цивилна пристанищна инфраструктура. Украинската атака стана причина за обявено от Русия оттегляне от действащия зърнен коридор, по който до момента са изнесени над 9 млн. тона товари през три украински пристанища на Черно море.

Заместник на постоянния представител на Русия в ООН е уведомил генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, че се преустановява участието в споразумението за износ на зърнени товари през три украински пристанища.

„С оглед на извършената днес от Украйна атака срещу корабите на ЧФ, задействани за обезпечаването на сигурността на плавателните съдове, доставящи украинско зърно в рамките на така наречената черноморска инициатива, постоянното представителство уведоми генералния секретар на ООН, че Русия преустановява участието си в нея“, отбелязва дипломатът Дмитрий Полянски, предаде БТА.

„Освен това поискахме в понеделник да се състои заседание на Съвета за сигурност на ООН по въпроса“, коментира още той.

В писмото на Москва до Гутериш се казва, че Украйна е използвала коридора за прикритие на готвеното нападение срещу Севаастопол, включително срещу търговски кораби, които са под обработка в пристанището.

„Атаката беше прикривана чрез безопасните коридори, предназначени за реализация на така наречената черноморска инициатива“, се посочва в писмото.

В него се допълва, че корабите и пристанищната инфраструктура на Севастопол, които са били атакувани, са били използвани за осигуряването на работата на хуманитарния коридор.

ООН е в контакт с Русия, след като тя обяви, че спира участието си в споразумението, което възобнови износа на зърно и торове от украинските черноморски пристанища, съобщи говорителят на международната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс.

„Жизнено важно е всички страни да се въздържат от всякакви действия, които биха изложили на риск Черноморската зърнена инициатива, която е ключов хуманитарен опит и явно има  положително въздействие върху достъпа до храни за милиони хора по света“, каза Дюжарик.

Външното министерство в Киев заяви, че Русия използва фалшив претекст, за да блокира зърнения коридор. Началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак обвини Москва в изнудване и „измислени терористични атаки“ срещу нейни обекти в окупирания Крим. „Примитивността на руския шантаж [може да бъде видяна] във всичко. Ядрен шантаж, енергиен, хранителен“, написа Ермак в „Телеграм“.

Решението на Русия да преустанови участието си в договореното с посредничеството на ООН споразумение за износа на украинско зърно през Черно море „за сетен път показва, че да се преговаря с Москва е безполезно“, заяви украинският президентски съветник Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс.

„Путин превърна храната, студа и цените в оръжия срещу света. Русия води хибридна война срещу Европа, вземайки Африка и Близкия изток за заложници“, написа Подоляк в Туитър.

Преустановяването от Русия на участието й в споразумението за износа на зърно през Черно море изисква категоричен международен отговор от страна на ООН и Групата на 20-те най-развити икономики в света (Г-20), заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. Във видеообръщение той обвини Москва, че се опитва по изкуствен начин да предизвика глад в Африка, Близкия изток и Южна Азия.

ЕС подкрепя усилията под егидата на ООН за запазване на договореностите за износа на украинско зърно, съобщи говорител на Евросъюза, след като Москва обяви, че се оттегля от споразумението, предаде Ройтерс. „Подчертаваме, че всички страни трябва да се въздържат от всякакви едностранни действия, които биха застрашили Черноморската инициатива за зърното. Тя е жизненоважно хуманитарно усилие, което безспорно играе положителна роля за осигуряването на достъп до продоволствие на милиони хора по света“, каза Набила Масрали, говорител на Европейската комисия по въпросите на външната политика и политиката на сигурност.

Руското решение за прекратяване на участието в договорената със съдействието на ООН зърнена сделка с Украйна, е възмутително, заяви пред репортери президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Байдън нарече решението „напълно възмутително“ и заяви, че то ще доведе до повече глад. „Няма никакво основание в това, което правят. ООН договори тази сделка и това би трябвало да е краят на този въпрос“, каза американският президент пред репортери в щата Делауер.

Изявленията на САЩ, ЕС и Украйна идват на фона на информацията, че едва 3% от общо над 9 млн. тона зърнени товари са действително достигнали до най-бедните и нуждаещи се страни.

„Руската федерация е напълно готова да замести украинското зърно и да прави доставки на приемливи цени за всички заинтересовани страни“, изтъкна в същото време земеделският министър на Руската федерация Дмитрий Патрушев. Той обяви готовност за доставка на 500 000 тона зърнени товари, съвместно с Турция, на най-бедните страни, които така или иначе не получават нищо по действалото до събота споразумение.

Към момента остава напълно неясно какво ще се случи с корабите, които в момента са под обработка в украинските пристанище Черноморск, Одеса и Южни.

Представители на бизнеса заявяват, че по всяка вероятност изчакващите край Истанбул за проверка вече натоварени кораби ще бъдат допуснати да отплават по направления.

Що се отнася до бъдещите товари, вече има спекулации, че може да се работи по нов коридор, защитаван от Военноморските сили на страни от НАТО. Подобен вариант обаче би поставил въпроса за по-високи застрахователни премии, пише „ТрейдУиндс“.

Турция, която се опитваше да води неутрален курс между Русия и Украйна и играеше важна роля в преговорите за сделката на ООН, също може да е против.

Междувременно медии в Украйна разпространиха снимки, за които се твърдеше, че показват поражения по военноморската база в Севастопол. В информацията се твърди, че е била поразена и инфраструктура за съхранение на горива. Проверка на Maritime.bg установи, че става дума за поредно разпространение на недостоверна информация. Въпросните снимки всъщност представят моменти от противопожарно учение, проведено преди няколко години.

По-късно вчера бяха разпространени и видео кадри, за които се твърди, че показват атака срещу руската фрегата „Адмирал Макаров“ (б.н. 799) с морски безпилотник.

Достоверността им не може да бъде проверена.

Видео:

Тази сутрин четири кораба се подготвят за отплаване от украинските пристанища. Към 0800 ч. това са кораби DESPINA V, AFRICAN ROBIN, ST. SOFIA и NIKOLAOS A. Руската федерация подчерта, че повече не може да гарантира безопасността на търговските кораби по зърнения коридор в Черно море.

Войната в Украйна

Източник БТА ТрейдУиндс Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към