4 млн. лева са нужни за нов изследователски кораб за крайбрежни изследвания

4 милиона лева са нужни за строителство на нов научно-изследователски кораб за крайбрежни изследвания за Института по океанология – БАН. Това заяви пред Maritime.bg директорът на института доц. д-р Николай Вълчев.

За по-голям плавателен съд, който да заместни НИК „АКАДЕМИК“, са нужни други 20 млн. лева, коментира още доц. Вълчев.

Институтът вече разполага с проекти за двата плавателни съда, след като по-рано през годината обяви поръчка в търсене на заместник на „АКАДЕМИК“.

По думи на доц. Вълчев се очаква през следващата година Министерството на образованието да осигури средства за строителство на по-малкия съд.

„Той ще е способен да прави изследвания в 12-милната зона. С него ще могат да се провеждат изследвания от почти целия диапазон, който осъществява ИО. Става дума за крайбрежния мониторинг“, каза още директорът на ИО – БАН.

Вижте още във видеото:

Вижте още по темата:

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).