Европа дава пари на Египет за гранични кораби

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Европейският съюз ще обучава египетската брегова и гранична охрана как да се бори с незаконната миграция и трафика на хора според споразумение, подписано в петък в Кайро от еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей.

Стойността на програмата за управление на границите е на стойност 80 милиона евро, като споразумението засяга първата й фаза, съобщава „Ройтерс“, предаде Дневник.

Освен за обучение парите ще се използват и за закупуване на оборудване за наблюдение като кораби за търсене и спасяване, термични камери и системи за сателитно позициониране.

След миграционната криза от 2015 г. ЕС изпълняваше подобна програма за обучение и оборудване на либийската брегова охрана, за да й помогне да се справя с миграционния натиск по най-активно използвания от трафикантите средиземноморски маршрут – централния – от Либия до бреговете на Италия и Малта.

От края на 2016 г. нелегалната миграция от северното крайбрежие на Египет към Европа рязко се забави. Въпреки това миграцията на египтяни през дългата пустинна граница на Египет с Либия и от либийското средиземноморско крайбрежие към Европа нараства, казват дипломати.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).