Варна върху картата на Алберто Кантино от 1502 година 

Отсечка от планисферата на Кантино, или световна карта на Кантино с Черно море и Варна (barna), 1502 г. Университетска библиотека в Естенсе, Модена, Италия.

Планисферата на Кантино, или световна карта на Кантино е работа на португалски картограф. Изработена е в Лисабон. Картата е наречена по името на Алберто Кантино (Alberto Cantino), агент на херцога на Ферара Ерколе I д’Есте (Ercole I d’Este, 1431-1505), който заплатил за нея 12 венециански златни дуката и контрабандно я пренесъл от Лисабон във Ферара, Италия. Картата се съхранява в университетската библиотека в Естенсе, Модена, Италия. Тя е от шест залепени листа пергамент, фино обработена овча кожа, и има размери 220 х 105 см.  

Картата обхваща целият свят (и португалските географски открития на изток и запад към 1502 г.). Над португалските територии се вее правоъгълно знаме с икона на Богородица с Младенеца Исус върху червен фон. Картата е ориентирана на север, изтокът е означен с гръцки кръст. Украсена е с роза на ветровете с 32 посоки и 20 – с 8 посоки, с изгледи на Венеция и Йерусалим. 

На картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е нанесена и Варна (barna). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени нос Калиакра (taiacra), Варна (barna) и Несебър (mesenbre).

Топоними по западния бряг на Черно море: costande (Кюстенджа), pangalai (Мангалия), laxiloxica (нос Шабла), taiacra (нос Калиакра), gauarna (Каварна), carbona (Балчик), castrici (резиденция „Евксиноград), barna (Варна), lauisa (Обзор), cdelemano (Емона), mesenbre (Несебър), gastopolli (Ахтопол). 

Cantino planisphere, 1502, Biblioteca Estense, Modena, Italy.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота