Сините китове поглъщат дневно над 40 кг. микропластмаси

10 млн. микрочастици пластмаса поглъщат дневно сините китове, предадоха АФП и ТАСС. Научно изследване, публикувано във вторник в сп. “Нейчър комюникейшънс”, показва как се отразява замърсяването на най-големите морски обитатели. 

Снимка: Джордж Улф | Unsplash

Микропластмасите вече се откриват на дъното на океана, по планинските върхове, във вътрешността на човешките органи и в състава на кръвта.

За да оценят количествата микропластмаси, поети от китовете, учените са изградили специален модел за проследяване. Различни устройства са разпределени между 191 кита, обитаващи водите край Калифорния. 

Според получените данни китовете са се хранели предимно на дълбочина между 50 и 250 м. Именно там е най-голямата концентрация на микрочастици пластмаса във водата. 

Според размера и броя на ежедневните отваряния на устата съществуват три възможности. Според първия и най-вероятен сценарий сините китове поемат до 10 млн. частици пластмаса на ден. Най-голямото животни, населявало някога Земята, е и най-големият консуматор на микропластмаси. Това означава, че един кит поема до 43,6 кг пластмаса всеки ден. Това поглъщане не е следствие от прекосяването на океана. Пластмасата се намира в храната на кита. 

Това е изключително тревожно, тъй като човекът се храни по същи начин, казват учени от щатския университет в Калифорния. Хората ядат аншоа и сардини. Скаридоподобните организми се намират в резервоар за микропластмаси. 

След като количествата, погълнати от китовете, са установени, изследователите ще правят оценка на щетите върху животните. 

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент