Европейски проект гарантира по-голяма сигурност в морето на рибари от Каварна

Корабът, който оборудвахме като бенефициент по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 (ПМДР), гарантира много по-голяма сигурност за живота и здравето на каварненските рибари. Това заяви пред Мaritime.bg, капитанът на „Нептун 70“ Кирил Кирилов, който е управител на „Аква фиш 70“ ООД. Той сподели, че работата на рибарите е много рискова, а допълнително след конфликта между Русия и Украйна, Черно море е по-опасно.  

Снимка с илюстративна цел: Карлос Барбера

Проектът „Оборудване за осигуряване на безопасността и условията на труд на плавателните съдове на „АКВА ФИШ 70“ ООД“ е финансиран посредством Стратегията за Водено от общността местно развитие на Местна инициативна рибарска група „Шабла – Каварна – Балчик“ чрез Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Общата му стойност е 22,5 хил. лв., като размерът на получената безвъзмездна помощ е – 11,2 хил. лева. 

Бенефициентът сподели още, че с предоставените му средства е оборудвал двата си кораба с най-модерните спасителни средства.

„Закупихме спасителни жилетки от качествен материал, спасителен плот за четири човека екипаж, колкото максимум ставаме на борда. При най-тежката авария – потъване на кораба, плотът се задейства и екипажът влиза в него. Става дума за закрито оборудванe, за да можеш да оцелееш в морето“, обясни Кирил Кирилов.

Със средства по проекта са закупени и термо костюми,  които се обличат преди евентуалното аварийно напускане на кораба. Към всичко това трябва да прибавим радиостанцията с висока честота и дълъг обхват, както и сигнални ракети, посочи капитанът.  

„Термо плотът, термо костюмите и спасителните жилетки са най-важната и скъпа част от оборудването“, категоричен беше той.

Нашата компания разполага с два кораба. С проекта сме оборудвали само единия – „Нептун 70“, който навлиза до 60 nm навътре в морето. Екипажът му се състои от трима рибари, но в зависимост от улова през сезона понякога достигат до четирима човека. 

Капитанът обясни пред Maritime.bg, че и преди корабът е разполагал с нужните спасителни средства, без които „Морска администрация“ няма да им разреши да плава, но те са били стари, взети от втора употреба и естествено по-елементарни.

„В случая се възползвахме от възможността, която се отвори с този проект, за да се снабдим с ново, модерно оборудване, което стана благодарение на европейското финансиране. При все по-строгите изисквания на „Морска администрация“ обновлението на оборудването е необходимо“, обясни Кирилов. Той разкри, че това дава много по-голяма сигурност на хората, работещи на борда на кораба. 

Кирил Кирилов изрази надежда, че няма да им се наложи да използват новото оборудване, но при неговото наличие ние имаме значително по-голям шанс да оцелеем при евентуална аварийна ситуация. 

По думите му тази година е била доста по-трудна за рибарите. Първо, природата е малко по- неблагосклонна и няма така добър улов за разлика от предните години. И вторият фактор, който им създава повече проблеми, е войната в Украйна.

Той сподели, че има по-голяма заплаха от дрейфащи мини. Не помни преди да е имало такъв риск, който изживяват сега от страх, че може да се натъкнат на мина. При лошо време никой не може да ги види във водата.

„Проблемът е още от началото на конфликта, когато ни предупредиха за минна опасност в морето и дълго време не работихме. Изчаквахме да видим, каква е ситуацията. А времето точно тогава беше подходящо за риболов, но все пак животът е по-важен“, каза Кирилов.

„Това е първият проект, който реализирахме по Програмата, но със сигурност няма да остане последният, защото това е бъдещето. Благодарение на тези еврофондове, на тези финансови помощи, може да вървим към по-добро. При наличие на нова възможност, по Програмата, непременно ще се възползваме“, категоричен бе той. 

Програма за морско дело, рибарство и аквакултури

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на