Путин: Русия няма да спира износа на зърнени товари от Украйна

Руският президент Владимир Путин каза днес, че Русия си запазва правото отново да напусне зърнената сделка, в която се върна, но ако го направи няма да възпрепятства износа на зърно от Украйна за Турция, предаде Ройтерс.

В излъчен по телевизията коментар, направен по време на съвещание на Съвета за сигурност на Русия,  Путин каза, че в замяна на връщането в споразумението Русия е поискала гаранции, че Украйна няма да предприема атаки от части на Черно море, които са обхванати от сделката.

Както поясни руският държавен глава, Украйна е дала гаранции, че няма да използва зърнения коридор за военни цели. „В тази връзка дадох разпореждания на министерството на отбраната да възобнови пълноценното ни участие в сделката. Заедно с това Русия си запазва правото да напусне  тези споразумения, в случай че тези гаранции от страна на Украйна бъдат нарушени“, отбеляза Путин, цитиран от ТАСС.

Руският лидер обърна внимание, че първоначалната цел на зърнената сделка е била помощта за най-бедните държави по света, за тази цел е бил създаден механизъм за износ на зърно от контролираните от Украйна черноморски пристанища. „Всички знаят, че, за съжаление, Украйна използва този хуманитарен коридор за опити за нанасяне на удари по Черноморския флот на Русия. В тази връзка взехме решение да преустановим участието си в тези зърнени конвои“, описа създалата се обстановка Путин.

По думите му, Москва е поискала от Киев „уверения и гаранции за това, че нищо подобно няма да се случва в бъдеще, че хуманитарните коридори няма да се използват за военни цели“.

В ролята на посредник в изясняването на тази ситуация влезе Турция, посочва ТАСС, предаде БТА.

„По линия на министерството на отбраната е получена информация от турската страна за това, че от страна на Украйна са дадени подобни уверения – за неизползване на тези хуманитарни коридори за военни цели“, допълни Путин.

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към