45 години от издигането на флага на танкер „Хан Аспарух” – най-големият кораб, построен в България

На 3 ноември 1977 г. в гр. Варна е вдигнато държавното знаме на флагмана на българското корабостроене и корабоплаване 100 000-тонният танкер „Хан Аспарух”.

В началото на 70-те години в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) се разработват програми за тясно сътрудничество между страните членки. Идеята за коопериране в строителството на кораби между България и Полша се е оценява като пръв практически пример в това отношение. Началото на разговорите за съвместно строителство на 80 000-тонен танкер, който по-късно става 100 000-тонен, в България е поставено в първите дни на месец ноември 1971 г.

Следват преговори за дългосрочен договор за строителство на танкери с дедуейт 100 000 тона, които се проточват. В договора е предвидено през 1976 г. на Полша да бъде предаден първият 100 000-тонен танкер, а след това по години да бъдат предадени както следва: 1977, 1978, 1979 и 1980 г. – по един танкер, за 1981 и 1982 г. – по 2 танкера или всичко 9 танкера. За същия период за България не е предвиден нито един. В крайна сметка през 1972 г. е подписано Междуправителствено съглашение между НР България и Полша за кооперирано строителство на 22 – 24 броя 100 000-тонни танкера за десетгодишен период до 1982 г.

Първата килова секция на първия танкер е заложена на 2 ноември 1974 г. в голямата докова камера на ККЗ „Г. Димитров”. Строителството му продължава над 3 години.

Междувременно обаче ситуацията на световния корабостроителен пазар, както и международната обстановка се променят. Полша отказва да получи първия и следващите танкери до 1982 г. Параходство БМФ, което е заявило желание да има танкери с товароподемност 100 000 тона също променя позицията си, но е принудено да приеме първия танкер със строителен № 001.

Той изплава от голямата докова камера на ККЗ „Георги Димитров” на 24 ноември 1976 г.

Кръстницата на танкера Росица Стоева му дава името „Хан Аспарух”.

Спуснат е на вода с монтиран главен двигател и на деведесет процента монтирани машини, механизми и тръбопроводи, поради което довършителните работи продължават повече от година.

На 3 ноември 1977 г. в гр. Варна е вдигнато държавното знаме на танкера „Хан Аспарух”. Първи капитан е Видьо Видев и главен механик Петър Цаперков.

Това е първият построен в КЗ „Г. Димитров” – Варна 100 000-тонен танкер. От същия проект е построен още един танкер, който трябвало да носи името „Хан Крум”, но е закупен от гръцки корабен представител.

Единственият 100 000-тонен български танкер „Хан Аспарух” остава в активите на Параходство БМФ до месец май 2003 г., когато Съветът на директорите на Параходството приема решение за извеждането му от експлоатация. Основният аргумент е предстоящото влизане в сила на изискването за двойни бордове на танкерите, което оставя кораба без перспектива за по-нататъшно използване.

На 3 декември 2003 г. танкерът е продаден за нарязване на скрап в Аланг, Индия.

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент