Норвегия и САЩ настояват за намаляване на емисиите от корабоплаването

САЩ и Норвегия обявиха началото на глобална инициатива за намаляването на парниковите газове, които се отделят от корабоплаването, съобщи ДПА, предаде БТА.

На срещата на високо равнище на ООН за климата КОП27 в египетския курорт Шарм ел Шейх норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре и специалният пратеник на САЩ по въпросите за климата Джон Кери обявиха инициативата “Предизвикателство за “зелено” корабоплаване” (Green Shipping Challenge).

Юнас Гар Стьоре и Джон Кери предизвикват правителствата на отделните страни, пристанищните власти и компаниите от морската индустрия да намалят емисиите от вредни парникови газове, които се отделят от корабоплаването и да постигнат целта на Парижкото споразумение относно изменението на климата, което предвижда ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий спрямо доиндустриалната епоха.

Предизвикателството беше коментирано от 40 страни и компании. Сред тях е и Германия, която обяви, че “работи върху създаването на климатично неутрални кораби, които не отделят емисии от вредни газове”, отбелязва ДПА.

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент