Рибарите в Българево развиват и алтернативни дейности чрез Програмата за морско дело и рибарство

Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) за периода 2014-2020 г., съфинансирана от  Европейския фонд за морско дело и рибарство ни даде възможност за развитието на алтернативен поминък в сферата на рибарството. Това заяви пред Maritime.bg Красимир Митев, председател на Народно читалище „Народен будител 1940“, с. Българево.

Направихме го с реализацията на проект „Село, обичаи и рибари“ по процедура BG14MFOP001-4.025 за възстановяване и подобряване на природното наследство, културата и спорта на рибарската територия.

Предложението ни беше финансирано по ПМДР посредством Стратегията за Водено от общностите местно развитие на Местна инициативна рибарска група „Шабла – Каварна – Балчик“. Инвестицията е реализирана изцяло с подкрепата на Програмата, като получената безвъзмездна финансова помощ по проекта е на стойност 42.5 хил. лева.

Кирил Митев обясни, че духът на рибарството, което е традиционен поминък на селото, успява да се съхрани жив именно от местното читалище, което с инвестицията разширява и подобрява средата и я прави по-привлекателна за посетителите.

„С част от средствата по проекта е изцяло реновирана библиотеката и е моделиран арт център. Закупено е и ново оборудване за музикално студио”, разясни председателят на читалището.

Той информира, че е подготвена експозиция, с която посетителите се връщат назад във времето на селото и морето, по-конкретно към рибарството, което е негов традиционен поминък.

Красимир Митев поясни още, че водени от идеята за съхранение и предаване на следващите поколения на знанието и бита на местната общност са събрали пособия, с които навремето са си служили рибарите – мрежи, парагади, машина за плетене на въжета, за правене на куки, калъпи за леене на олово и други приспособления.

„В експозицията има и дървена рибарска лодка, собственост на стар рибар от селото, която е над 40-годишна. Тя беше в много лошо състояние, но успяхме да я възстановим и сега със сигурност ще живее още дълги години“, уточни Митев.

„Продължаваме да разширяваме експозицията с идеята един ден да кандидатстваме и да получи статут на рибарски музей“, сподели председателят на читалището. И изрази надежда, че дори да не го получат, то със сигурност ще я разширят и ще бъде едно от интересните места за разглеждане в селото.

 „Ние преди всичко сме читалище и целта ни е да съхраняваме културата, родовата памет, обичаите, фолклора и рибарството, което е част от всичко това“, добави бенефициентът.

От читалището са подготвили и филм, свързан с рибарите и селото, и е за местните хора, които са прекарали целия си живот в рибарските дебри.

С реализирания проект по ПМДР е поставено начало, което ще даде възможност на хората от селото да продължат да се развиват.

Председателят на читалището сподели, че през следващите години възнамеряват да продължат разширяването на рибарската изложба, както и да открият забравени рибарски традиции, които да бъдат възродени.

„Този проект ни помогна да запазим корените си живи“, сподели в заключение Красимир Митев.

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент