Рибарите в Белослав получиха модерен пазар за своя улов

Модерен общински пазар, със сектор за продажба на пресни и преработени продукти от риболов и аквакултури, лед и риболовен инвентар, вече има на територията на Община Белослав. Той е изграден в изпълнение на едноименен проект на местната администрация по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Пазарът се намира в административния център на града. 

Пред Maritime.bg Деница Тодорова, заместник-кмет на община Белослав сподели, че до изграждането му на територията на общината е липсвало такова обособено място за извършване на търговска дейност.

„Местните рибари предлагаха своя улов, като заставаха на възлови места в града (пред ферибота, големите търговски обекти, площади и други), пренебрегвайки условията и реда за осъществяване на първа продажба на уловената риба, както здравните и хигиенни норми. Това бе сериозен проблем, не само за местната рибарска общност, но и за жителите на общината“, обясни Тодорова. 

Тя допълни, че мотивирани от желанието си да бъде прекратена тази практика е взето решение за изграждането на модерен рибен пазар по ПМДР.

Заместник-кметът на общината поясни, че проектът е реализиран посредством Стратегията за Водено от общностите местно развитие на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) „Варна (Район Аспарухово) – Белослав – Аксаково“. Общата стойност на инвестицията е 380 хил. лв. безвъзмездна финансова помощ, изцяло финансирана по ПМДР чрез стратегията на МИРГ.

По нейните думи, в резултат от реализацията на проекта е изграден комплекс, който включва демонстрационна зала, два закрити сектора за продажба на прясна риба от улов и аквакултури, преработени продукти от риболов и аквакултури.

Осигурен е лед, както и риболовен инвентар за нуждите на търговците.

С инвестициите по проекта е открит и сектор с обособени 24 места за свободна търговия. Освен това към комплекса има и обособена зона за отдих, ново парково обзавеждане и зона за паркинг.

По същата мярка община Белослав има изпълнен и още един успешен проект. По него е изградена сграда в непосредствена близост до южния бряг на плавателен канал № 2, представляваща информационен център. Благодарение на тази инвестиция вече е възможно целенасочено събиране на данни за потока от кораби, преминаващи през плавателния канал, за курсовете на ферибота, като се предоставя и полезна информация на рибарите. 

„В допълнение към всичко изложеното дотук, кандидатствахме и с още един проект по същата мярка за подобряване на рибарската инфраструктура и увеличаване на синия потенциал“, информира Деница Тодорова.

Той е за рехабилитация на улица в с. Страшимирово, община Белослав, която е единствената връзка до новообособена рибарска зона в селото. Заместник-кметът на общината коментира, че всички проекти, които са реализирани до момента по Програмата за морско дело и рибарство целят да допринесат за устойчивия икономически растеж на местната общност, както и да подпомогнат развитието на рибарския бранш и да запазят средата около нас за бъдещите поколения.

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент