Румъния одобри инвестиции за над 1,2 млрд. евро в пристанищата Констанца и Галац

Правителството на Румъния одобри инвестиции за над 1,2 млрд. евро за развитие на пристанищата в Констанца и Галац, съобщи премиерът на страната Николае Чука.

Той изтъква, че със средствата ще бъде модернизирана довеждащата железопътната инфраструктура на Пристанище Констанца. Планира се изграждане и на нова ЖП инфраструктура с дължина над 13 километра.

Цели се оптимизация при приемането за обработка на товари от сухоземния транспорт и обратно, според Чука.

По думите му така ще се затвърди позицията на румънското черноморско пристанище, особено в контекста на войната в съседна Украйна.

Планира се и цялостна модернизация и разширяване на пристанище Галац, свързано с трансевропейския коридор Рейн – Майн – Дунав.

Чука твърди, че инвестициите са гарантирани с безвъзмездни средства от ЕС и национално финансиране през Министерството на транспорта.

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент